Schaakhuis klopt Sliedrecht 7,5 – 0,5

Thuis in schaakhuis en in het miezerige november weer, werd er vandaag gestreden voor de 3e klasse KNSB. Onze gasten waren Sliedrecht, de tegenstander waar wij vorig jaar in een uit wedstrijd met 5-3 van verloren hadden. Toen nog met een gemiddelde rating van hun 2001 tegen 2012 voor ons. Deze keer met onze beste opstelling met op de eerste 3 borden, Giorgios, Raymond en Mike gemiddeld goed voor: 2200+. Het ratingverschil lag daarmee op bijna meer dan 100 punten. De tactische opstelling van Sliedrecht met de zwakste speler van hun ( 1874 ) op bord 1 tegen Liem mocht daarom niet baten, Norbert was zo slim om Giorgios door te schuiven naar het 2e bord. Alleen op bord 5 wist Sliedrecht de eer te redden, Niels Mijnster (2075 ) had het geluk dat ik werd afgeleid door een glas water wat op de grond viel, ik vergat hierdoor om bij een torenruil tussendoor met schaak een pion te pakken. Na een skirmish in tijdnood werd het eindspel remise.

Hans Hollander


Kado?

“Kado?”refereert natuurlijk aan de kreet van Oei tijdens het snelschaken. Tevens was ik woensdag jarig en hoopte natuurlijk op een glorieuze overwinning van mijn team. Ik was echter niet de enige die kado’s kreeg.

De tegenstanders waren wat vertraagd, maar om 13:15 werden de wedstrijden gestart. Ik had zelf tot 01:00 in de keuken gestaan, en de volgende dag een tweede shift van 08:00 tot 11:00 gedraaid waardoor het me beter leek om me uit te roosteren als Non Playing Cook.

Zoals verwacht verscheen Sliedrecht in enigszins tactische opstelling en hadden een invaller op bord 1 gezet. Daar hadden wij op in gespeeld door onze invaller ook op 1 te zetten. Tijdens mijn eerste rondje langs de borden bleek Rachid een stuk gepakt te hebben (kado?) waarbij ik nog geen compensatie zag voor zijn tegenstander. Verder had Giorgios een 20 minuten voorsprong opgebouwed.

Rondje 2: Het tijdsvoordeel van Giorgios is inmiddels 45 minuten, Mike heeft ruimtevoordeel op de damevleugel en bij Hans heeft wit een geisoleerde vrijpion op d5. Verder nog niks aan de hand, totdat Rachid om 15:25 het punt binnenhaalt. [1-0] Daarna volgt de overwinning van Giorgios. Hij wint een stuk voor 2 pionnen en zijntegenstander heeft nog 1 minuut. Vervolgens worden de dames afgeruild waarna het resterende eindspel simpel gewonnen is. Kado 2. [2-0]

De tegenstander van Raymond biedt remise aan, en opent na weigering de damevleugel. Dit pakt echter uit in het voordeel van Raymond die meer ruimte en meer aktiviteit krijgt. Gerard heeft inmiddels een gewonnen eindspel bereikt, Tjomme kreeg een stuk (kado 3) en wint. [3-0] Daarna zet Frank zijn tegenstander klem en wint een stuk en is op tijd met zijn loper om een vrijpion te blokkeren. [4-0]. Mike wint nadat hij een kleine kwaliteit heeft gewonnen en daarna het extra stuk goed gebruikt. [5-0]. Tja 5-0, en de andere borden zien er ook goed uit. Gerard wint het eindspel [6-0] en het eindspel van Hans wordt remise [6.5-1.5]. Raymond maakt het vervolgens mooi af met een kwaliteitsoffer, een onhoudbare pion en een dodelijke aftrekaanval. [7.5-0.5]

schaakhuis-sliedrecht

knsb3fr3

Daarna hebben we lekker gegeten bij mij, met Melchior, David, Dimitri en Thu als exra gasten. Tot slot werd er in het Schaakhuis afgesloten met diverse snelschaakpotjes. Bedankt voor de geweldige dag!  Ik ben absoluut trots op mijn team. Ieder jaar sterker en nog steeds een mooie club!

Norbert

Verslag Sliedrecht: link