WSC 4 – Schaakhuis 3

We moesten voor deze uitwedstrijd afreizen naar Naaldwijk en we speelden in een Kerk. ( De Ontmoetingskerk). Er waren 2 auto’s beschikbaar, dus iedereen kon meerijden.. Patrick (viel in voor Nadeem) en Boudewijn waren de chauffeurs.

Hier dan ‘t scoreverloop : Bord 1 : Hans en zijn tegenstander Jan Dekker speelde in een supersnel tempo hun zetten.Hans won al rap een toren tegen 3 pionnen en won daarna wat pionnen terug en dit resulteerde al gauw tot opgave van Jan Dekker; 0-1. Bord 6:
Uw verslaggever speelde zijn slechtste wedstrijd dit seizoen.!.Door een stommiteit verloor ik al gauw een kwaliteit en in het eindspel bleken zijn 2 torens+dame veel actiever dan mijn loper+toren+dame..; 1-1. Patrick die naast mij speelde op bord 7 kreeg met wit het Hollands tegen zich en antwoordde op een onorthodoxe manier door op zet 2 al Dd3 te spelen om zo direct druk op F5 te zetten. Pat won een kwal en kreeg een eindspel met 2 torens en pionnen tegen T+P en pionnen.Patrick kreeg z’n torens helaas niet actief genoeg en z’n tegenstander Jan Bruin claimde remise vanwege zettenherhaling, wat volgens mij niet correct was.

Ik heb de wedstrijdleider erbij gehaald en hij zei doorspelen: later werd ‘t toch remise omdat Patrick in tijdnood kwam en de winst niet zo snel kon vinden.. 1,5-1,5.
Toen ben ik eens een rondje langs de overige borden gaan doen en constateerde dat het wel eens een heet/spannend avondje kon worden.!?

Scot stond 2 pionnen achter maar had wel wat actievere stukken. Boudewijn leek verloren te staan; hij stond een kwal achter en z’n opponent had een randpion op de 7de rij die dreigde te promoveren, ook dreigde hij op de koningsvleugel van Boudewijn door te breken..Williams stelling leek remise, Marc had een moeilijke partij maar wel ruim tijdvoordeel. En Amir had weinig tijd in een remise-achtige stelling… Bord 4:
William kwam naar me toe en vroeg of hij remise kon aannemen; ik zei doorspelen. Toen vroeg hij naar de rating van z’n tegenstander… In een eindspel met 2 torens +dame voor beiden had William toch nog winstkansen omdat de Koning van Jan v/d Ende minder veilig stond; en William met wat sneaky manoeuvres en schaakjes uiteindelijk een toren kon pennen en winnnen! 1,5-2,5.

Ondertussen bezorgde Amir op bord 2 z’n teamleider een paar hoge-hartslag-momenten door meer dan 3 keer met 1 seconde op de klok z’n klok in te drukken! Boudewijn op bord 3 had met miraculeuze Houdini-zetten opeens een vrijpion gecreeerd en zelfs matdreigingen!; met het subtiele zetje C6 overblufde hij z’n opponent Leno den Broeder (winnaar B-groep Haags Weekendtoernooi eind nov. 2016) die inmiddels ook in zware tijdnood zat; 1,5-3,5 ! Marc op bord 5 maakte een inschattingsfout. Ondanks zware tijdnood van z’n tegenstander André vd Weijde, kreeg die ‘t voor mekaar om met z’n dame en loper de stelling van Marc binnen te dringen en dit resulteerde in torenverlies en de partij : 2,5-3,5. Scot had inmiddels zijn stukken zeer actief gekregen, met name z’n torens, en won met een dodelijk schaakje van z’n toren op de 7de rij.! 2,5-4,5. Amir maakte vlak daarna remise toen hij er achter kwam dat dit voldoende was..: 3-5!

wsc4-sh3

Een prima overwinning dus uiteindelijk! Onze grote concurrent
DSC 6 blijft ondertussen z’n wedstrijden met hoge cijfers winnen. Zij hebben net als ons 8 matchpunten uit 4 wedstrijden. Maar wel 2,5 bordpunten meer.

hsb_2b_r4

Wij spelen de laatste ronde (slotronde is op woensdag 5 april in Zoetermeer) tegen DSC. ! Mochten zowel DSC als ons 3de de komende 2 wedstrijden winnen (tegen Pomar en Lierse) Zal het dus op 5 april een echte finale-wedstrijd worden om het Kampioenschap.

Vr.Schaakgroet,

Dimitri