Scheve Toren 2 – Schaakhuis 3 2-6

Schaakhuis 3 kwam dit maal wederom met 3 invallers uit tegen een tegenstander van formaat. Nadeem, William en Marc werden vervangen door Evert, Robby en Maurits. Het ratingverschil bedroeg gemiddeld 100 punten per bord tegen de heren uit Pijnacker van Scheve Toren 2, waarvan SH 4 vorig jaar nog met 7,5- 0,5 verloren had.

Na een úur spelen was er nog steeds sprake van van volledig evenwicht op alle borden….Alleen Maurits op bord 7 stond een pion achter maar wel met ongelijke lopers met een duidelijke betere zwarte loper voor Maurits. De mate van concentratie was echt bijzonder hoog te noemen. Onze Schaakhuizers voelde dat er veel op het spel stond in deze match! De eerste noemenswaardige ontwikkeling op de borden kwam op bord 1…Hans offerde een kwaliteit in een positie waarvan de lopers sterker leken dan de torens….echter viel dit snel tegen waardoor Hans vanaf toen al moest vechten voor een remise. Alexander kreeg een aanval over zich heen met veel activiteit, maar bleef ijzig kalm en hield de partij gewoon in evenwicht. Maurits had op bord 7 door zijn pionverlies alle schroom van zich afgeworpen en bestookte zijn tegenstander met een koningsaanval, waarin zijn opponent zich gedwongen had gevoeld om g6 te spelen zonder zelf een zwarte loper te hebben….Op de zwarte velden ging het ook mis voor Dhr. Bergers en op perfecte wijze maakte Maurits zijn slepende mat aanval af! 1-0…

De tegenstander van Alexander dacht dat er geen einde kwam aan haar activiteit en miste dat Alexander weldegelijk dreigingen had op de witte lange diagonaal…Mevrouw Meijering bleef aanvallen en dacht in de verdediging die zou volgen wel even een kwaliteit te kunnen offeren…Dit werd echter een mataanval die niet meer te dekken viel…2-0 voor ons!….

Niet veel later viel het doek helaas voor onze kopman op bord 1 door een fatale blunder 2-1….De tegenstander van Rob op bord 8 speelde de partij van zijn leven, helaas voor ons. In een scherpe partij offerde hij een paard wat Rob terecht niet accepteerde…ik denk dat de omstanders, waaronder ikzelf, dit offer niet hadden zien aankomen maar het offer was volkomen terecht! Het werd keepen voor onze topscorer uit team 4. Dhr. Rutten verzaakte echter niet en bleef zijn hoge niveau door te zetten totdat Rob moest capituleren. Dhr. Rutten bekende achteraf dat dit een glanspartij was geweest van zijn kant. 2-2…..

Toen bleef het lang spannend op de overige borden…Het niveau was erg hoog deze avond in Pijnacker. Op bord 2 speelde Thu een dijk van een partij, totdat zijn tegenstander een stuk offerde voor een koningsaanval. Hier werd door onze bord 2 speler niet adequaat op gereageerd en zo kon Dhr. de Graaf Sr de partij toch nog binnenslepen…2-3….

Kanako speelde op bord 3 een foutloze partij! In de analyse bleek dat de gehele partij gewoon in de grootmeester boeken had kunnen staan. Dhr. Sutrisno werd volledig overklast van begin tot einde…3-3.

Marcel had de gehele partij een gelijke stelling behouden…Hij stond weliswaar een pion achter (ook nog op de 7e rij), maar het was een kwestie van tijd voordat Marcel deze zou gaan ophalen….Het volgende moment dat ik naar dit bord keek, had hij een kwaliteit geofferd voor 2 pionnen, wat duidelijk in het voordeel was voor de speelstijl van onze bord 4 speler. Dhr. Reiding kwam in tijdnood en maakte de fatale blunder….4-3 voor ons!

Toen waren alle ogen gericht op Evert die in een paardeneindspel was beland. In de analyse bleek dat de partij de gehele tijd gecontroleerd werd en met voorbedachte rade voor dit eindspel werd gekozen. Ik stelde hem nog voor om remise aan te bieden, maar Evert zag de winst al en wist ook hoe hij deze zou gaan binnenhalen. Er werd met 5-3 gewonnen tegen Scheve Toren 2, die de kracht hebben gevoeld van een team wat torenhoog favoriet is om het kampioenschap te gaan binnen halen. Na 2 partijen staan we 2 matchpunten los van de concurrentie. Felicitaties voor dit team voor de winst en voor de mate van concentratie waarop er werd gespeeld…en dank aan de invallers die tegen vele verwachtingen toch 2 punten hebben gescoord.