Schaakhuis 1 wint Haagse derby tegen SHTV

Slachthuis heerst in Haagse derby

Het eerste team heeft gistermiddag in de Haagse onderlinge tegen SHTV 1 dankbaar gebruik gemaakt van het goede voorbeeld dat de andere Schaakhuisteams van de week al hadden gegeven. Toen waren er dankzij onze shark als aanjager complete en gretige selecties op de been gebracht. Gisteren moesten wij helaas Jean missen, maar gelukkig waren Norbert, Frank en ikzelf op de been – om van sterinvaller Bilal nog maar even te zwijgen. Kortom: een brede selectie die de SHTV’ers hiermee direct duidelijk maakte dat er zaterdag niets te halen viel.
Vaste teamleider Norbert vervulde een dubbelrol als wedstrijdleider; zijn verslag (site SH) is daarom noodgedwongen beknopt. Als waarnemend teamleider voeg ik er bij dezen wat beschouwingen aan toe.

Frank begon met ruim een half uur achterstand (aan het bord van Jean) en bouwde met zwart in rap tempo een muur. Enkele stukken werden geruild en ook de dames gingen eraf, want die leiden (volgens) Frank alleen maar af. Tegenstander Segers verbruikte veel tijd maar bereikte weinig, dus een vlotte remise leek in de maak.
Het eerste resultaat kwam echter van Raymond. Na een onbestraft seniormomentje in de opening dat een pion zonder compensatie had moeten kosten, kwam hij iets minder te staan in een middenspel met zware stukken. Tegenstander Pauw had daarnaast nog een goed paard en Raymond een passieve loper, en hierom werd een vredesvoorstel van onze man geweigerd. Op zich terecht, maar gezien de opkomende tijdnood van zijn tegenstander rook de haai een kans. Hij dook eenmaal diep in de stelling, gaf na enkele zetten een pion cadeau om de lichte stukken en een stel torens van het bord te krijgen. Objectief al een redelijke beslissing voor remisekansen in het eindspel, maar psychologisch meesterlijk: de kwal speelde al zijn zetten a tempo, de tegenstander ging erin mee en kwam zodoende snel in een kruispenning die een toren of mat zou kosten. Oftewel: een punt.

Het tweede punt kwam van Bilal. Als invaller speelde hij een gave pot die hij rustig (symmetrisch Engels) opzette. Bilal was sneller met zijn actie op de damevleugel, waardoor hij zwarts c-pion wist weg te krijgen.Vervolgens ruilde hij op d5 een stel stukken om met een pion te kunnen terugnemen, hetgeen hem een reusachtig anker gaf voor een stuk op veld c6. Wat later in de partij bood hij daar inderdaad een sterk kwaliteitsoffer aan. Het werd niet aangenomen, dus hield Bilal een groot voordeel in activiteit. Hij won fraai in de aanval: een KNSB-waardige prestatie!

Kort daarna was de remise bij Frank een feit. Hij had alle torens geruild, waarna zijn stelling ondoordringbaar was. Frank deelde mij mee dat zijn tegenstander onzinzetten produceerde; ik wees hem erop dat de regels dat toestaan. Frank produceerde zelf (volgens een van de tegenstanders) ergens nog een geluid en wat de regels daarvan vinden betwijfel, maar zijn zetten waren vanmiddag in ieder geval onberispelijk.

Harold pakte als derde de winst in de tijdnood van zijn tegenstander, die de opening theoretisch verfijnd speelde en al snel een ondersteunde vrije d-pion had. Volgens Harold maakte hijzelf een foutje, maar toen de tegenstander Harolds vrije a-pion niet sloeg en in plaats daarvan zijn loper begroef, kantelde het beeld. Harold won uiteindelijk materiaal en heeft volgens mij geen echt tegenspel meer toegestaan.

Ook nog voor de tijdscontrole werd Hans matchwinner. De tegenstander was te creatief in de opening, hetgeen Hans een pion opleverde. Om die pion weg te krijgen offerde de tegenstander een Liem en ook nog een pion, zonder evenwel spel te krijgen. Hans bouwde rustig verder richting het onvermijdelijke. Kort voor het einde bood de tegenstander nog remise aan; niemand begreep waarom, maar dit blote feit mag u niet onthouden blijven.

Mike was nog tamelijk snel na de tijdscontrole klaar: hij maakte verrassend simpel remise in een toreneindspel tegen Van der Togt, de sterkste aanwezige opponent. De partij zat vol avonturen. Eerst koos Mike, aan de zwarte kant van een Najdorf, een te traag plan in het middenspel. Bij een stukruil sloeg de tegenstander echter verkeerd terug, waarna Mike het maximale uit zijn twee paarden kon halen. De tegenstander werd pessimistisch door zijn slechte loper, ruilde dames en gaf een pion. We rekenden opeens op een punt, maar het ene paard dat wit nog had was toch zo tricky dat in de tijdnoodfase Mike’s pluspion verdween. Het resterende toreneinspel leek strategisch veel beter voor wit, maar die koos ervoor alleen met zijn toren te spelen i.p.v. ook met zijn koning. Zo kwam het nog vrij soepel tot vrede.

Rijnko gaf een masterclass vanaf de zwarte kant van een dubbele Stonewall. Zijn stukken stonden beter geposteerd en vooral het plan Tfc8 (en niet Tac8) was indrukwekkend: voor Ta8 had Rijnko namelijk een steunende rol voor a5-a4 gepland. Aldus geschiedde, en met dit plan ondermijnde hij wits b3-pion. Vervolgens viel punt c4 en hoewel wit een kwaliteit offerde, leverde dit niet het minste tegenspel op. Met engelengeduld schoof Rijnko zijn verlamde opponent centimeter voor centimeter van het bord. Wanneer de zwarte koning zo’n beetje de hele eerste rij heeft bezocht, weet je dat er sprake is geweest van dominantie.

Terwijl de rest van het team een redelijk vlotte rit had, bezorgde Gerard zichzelf een bergetappe. Hij trof een goede bekende, iemand die eveneens van scherp aanvalsspel houdt. Niet toevallig werd het een vijfurig gevecht van vallen zetten en riposteren. Analyse na afloop wees uit dat Gerards openingsopzet zwart eigenlijk een verbeterde Benoni opleverde, maar de tegenstander nam zijn kansen niet waar, waardoor Gerard vrijwel de hele partij de bovenliggende partij was. Hij had dit in het eindspel kunnen bekronen met een promotie, maar zag ervan af omdat hij eeuwig schaak vreesde. Een kloek besluit, maar zoals het nu ging kwam er juist eeuwig schaak op het bord. Daarmee werd de eindstand op ‘slechts’ 6,5-1,5 bepaald.

Na afloop leverde de harde kern nog een bijdrage aan het Chinese handelsoverschot en gaf Raymond een treffende demonstratie van Indisch kolonialisme in de omgang met Chinese bedienden. Het was, kortom, een goede dag om te heersen.

 [Melchior Vesters]

De analyse werd verzorgd door de GM’s Sergey Fedorchuk en Petar Arnaudov. Was weer een mooi avondje.

Verslag SHTV