Appie Zwarts Memorial 2013

Op zaterdag 27 juli vond het eerste Appie Zwarts Memorial plaats. Appie Zwarts was binnen de Haagse schaakwereld bekend als de drijvende kracht van het Schaakhuis. Het Schaakhuis “En Passant” is een uniek schaakcafé aan de Looijerstraat waar iedereen van donderdag- tot zondagavond binnen kan lopen voor een partijtje schaak of gewoon een praatje met een drankje erbij. Daarnaast spelen er teams namens de vereniging SV Schaakhuis in de HSB competitie. Van één van deze teams was Appie ook teamleider. Graag verraste hij zowel vriend en vijand met een strategisch doordachte opstelling. Zelf was hij geen actief schaker, maar richte hij zich binnen het Schaakhuis voornamelijk op het organisatorische deel. Daarnaast was hij graag aanwezig met een shagje en een biertje om genieten van de sfeer in ‘zijn’ clubje. Iedere eerste zaterdag van de maand leidde hij op strenge, maar rechtvaardige wijze het snelschaaktoernooi.

Helaas werd hij ernstig ziek en overleed hij op 26 maart 2011. Het is niet eenvoudig om een uniek persoon als Appie zomaar te vervangen, maar dankzij diverse vrijwilligers draaien we nog steeds. Om hem te kunnen blijven herrinneren hebben we een rapidtoernooi georganiseerd.

Er waren 15 deelnemers, waarvan de meesten ook bekende bezoekers van het Schaakhuis zijn. Na 9 ronden bleek Rachid Schrik de winnaar van het eerste Appie Zwarts Memorial met 7,5 punt.

 

Eindstand:                               score

  1. Rachid Schrik            7,5
  2. Melchor Vesters         6,5
  3. Jan Douwes                 6
  4. Theo van Orsouw       5,5
  5. Frans-Pieter vd Bos    5,0
  6. Razvan Ioan                4,5
  7. Hans Then                   4,5
  8. Amir Tirandaz                        4,5
  9. Richard Huizinga       4,5
  10. Marco van Straaten    4,5
  11. Patrick Tjioe               4,5
  12. Kees Franx                  4,0
  13. Norbert Harmanus      3,0
  14. Gerrit horst                 1,5
  15. Cor Kanters                1,5

Norbert Harmanus