Kampioensfeest Schaakhuis Teams Zaterdag 18 juni 2016 Groot Succes!

Zaterdag 18 juni is op creatieve, leuke en smakelijke manier gevierd dat het 2e, 3e en 4e team allemaal kampioen zijn geworden in hun klassen binnen de HSB, en alle drie gepromoveerd zijn. Tevens heeft het 1e team, dat het jaar er voor gepromoveerd is naar de 3e klasse KNSB, zich daar prima gehandhaafd met een 3e plaats, waarmee zij in de top 5 van de promovendi eindigden.

Hand and Brains

De feestelijke dag begon ’s middags met een speelse trainingsactiviteit die verzorgd werd door ons sterkste lid en tevens trainer IM Jop Delemarre. In tweetallen, waarbij de sterkere spelers gekoppeld werden aan de minder sterke spelers, werd een Play Off ‘Hands and Brains’ gespeeld. De regels van Hand and Brains zijn eenvoudig: de ene speler denkt na en zegt welk ‘figuur’ (stuk) er verplaatst moet worden, de hands voeren vervolgens een zelf te bepalen zet uit. Maar de aangever mag alleen pion, paard, loper, toren, dame of koning roepen. Hij mag niet zeggen welk paard of pion, en ook niet welke zet! Een leuke spelvorm, die wel af en toe tot enige verwarring leidde. De bedoeling is dat de teams proberen elkaars speelwijze te begrijpen, maar dat lukte niet altijd… Zoals wel vaker met dit type spelletjes, winnen de sterkste spelers haast nooit, want die spelen met de zwakste spelers samen. Het zijn de teams met ongeveer even sterke spelers die elkaar het best begrijpen en tot goede partijen komen. Zo ook hier, al leek het er wel op dat Mike het heel goed deed.

IMG-20160619-WA0006

Na een revitaliserende pauze waarin wij dankzij de ontheffing van de gemeente gezellig een biertje en een wijntje mochten schenken, vervolgde Jop de training met enkele leuke stellingen die door ons opgelost moesten worden. De laatste zet en de slotstelling van de laatste opgave mocht er wezen:

stelling.png
Stelling na … b2-b1D

Wit maakt nu remise door te slaan op c3. Na 1.Txc3 staat Tb3 gepend en kan zwart niet op b6 slaan. Er dreigt dan twee keer ruilen op b3 en er blijven kale koningen over. Zwart kan ook zijn dame niet redden met een schaakje en dan slaan op c3. Na de enige zet 1.…Txc3 komt 2.Txb1 en is het potje draw. Een fraaie kruispenning!

Na de geestelijke inspanning was het tijd voor een innerlijke versterking. Naast lekkere biertjes was er vol op te eten met dank aan het bestuur, die de leden trakteerden op Hete Kip, Frisse Mangosalade, Stevige Bonensalade, en Turks brood; aangevuld met borrelnootjes en hapjes. Na deze smulpartijen bleef er nog voldoende tijd over voor een partijtje snelschaak en ander vermaak! Een mooi eerste deel van de afsluiting van het seizoen, een week later gevolgd met het Appie Memorial.

Laten we hopen dat er komend seizoen ook weer wat te vieren is, zoals een (nieuw) kampioenschap in de 2e klasse door het 3e of 4e team; promotie naar de KNSB van het 2e team, of doorstoten naar de 2e klasse KNSB door het 1e team!

Gerard Milort

 

Leave a Reply