Chess in Berlin

Eind augustus was ik een weekje in Berlijn voor een training bij SAP. dat bood natuurlijk de gelegenheid om een beetje rond te kijken in de stad en het schaakleven daar.  Bij Checkpoint Charlie waren er geen ‘checks’ en geen ‘points’ te halen.

Op zondag was er een sterk blitz toernooi (5/0) met 1 IM en nagenoeg iedereen met 2000+. Met 10 uit 22 was ik niet ontevreden. Het toernooi was in een schaakcafé dat toevallig ook ‘En Passant’ heet. Ze hadden er in elk geval goed bier van de tap dus het was er prima uit te houden. Het toernooi wordt 1x per jaar gehouden en is round-robin, ongeacht het aantal deelnemers. 40 ronden 5/0 is ook wel eens voorgekomen…

Donderdag was ik uitgenodigd (via een oud-collega van Derk Dekker) door SG NARVA Berlin e.V. Abteilung Schach om mee te spelen in hun maandelijkse blitz toernooitje. Ook hier 5/0 en round-robin met doorschuifsysteem waarbij je iedere ronde een stoel naar links opschuift. Zodoende speel je tegen iedeeren en evenveel met wit/zwart en de klok rechts. Mijn score was hier prima en met 7 uit 10 werd ik 2e. Ook hier was de top van het veld 2000+ (Fide).  Ze hebben ook een website en facebook.  Ze zouden het ook nog leuk vinden om gastspelers te hebben voor de Berlijnse competitie.

Narva Blitz

Berlijn heeft denk ik wel een leuke schaakscene, en ook voor eten en drinken kun je daar goed en betaalbaar terecht.