Schaakhuis 1 – LSG 3

Daar waar onze stadsgenoot Ado den Haag op het groene veld een paar uur later met 0-7 afgedroogd zou worden door landskampioen PSV en hun supporters zoals altijd juichend zongen: “Boeren, Boeren, Boeren” (wat een zelfkennis van de mensen uit de Provincie) presteerde Schaakhuis eerder die dag op de 64-velden een stuk beter. Een mooie overwinning op LSG 3 zonder ook maar een remise.

Voor Bilal was het weer “Business as Usual” in de KNSB; gapend schoof hij zich naar een nieuwe overwinning en heeft nog altijd 100% over meerdere seizoenen in de KNSB. Hij was als eerste klaar. Op bord 1 spelend in een zeer luxueuze stoel voor schaakhuisbegrippen verloor Frenky Oei helaas. Hij domineerde de hele partij , maar voerde de magische uitspraak van Tommy Beugelsdijk “rustuggg” iets te ver door en verloor totaal onnodig door tijdsoverschrijding. Iedereen die hem een beetje kent weet wat hij daarover tegen zichzelf zal zeggen “ Domme L……..”. Op bord 2 kreeg Mike op zijn 1.D4 Slavisch tegen zich. Deze opening is in veel varianten makkelijk spelen voor zwart, hij doet de standaard zetten en komt als vanzelf goed te staan. Ook in deze partij waar Mike toch in het eindspel profiteerde van enkele onnauwkeurigheden van de zwartspeler en Karpoviaans toesloeg. Op bord 3 won Hans zeer overtuigend wederom met zwart van Henseler, de man die overal in Europa toernooien speelt; zo speelde hij meerdere keren in Moskou Open en in de Open Europese kampioenschappen. Na onnauwkeurig spel in de opening verloop hij een pion en gooide er nog een tweede tegenaan om tegenspel te krijgen. Zie onderaan dit verslag een bespreking van deze partij. Op bord 4 gaf de Shark een masterclass in een variant die hij vaak in zijn trainingssessies met Marco op het bord krijgt; een scherpe variant van het Slavisch met tegengestelde rokades. En voerde een mooi stuk-en torenoffer uit waar zijn tegenstander niet optimaal op reageerde. Harold speelde tegen de vroeger sterke Sikkel en kwam goed uit de opening in een Franse structuur met dynamisch tegenspel voor de slechtere pionnenstructuur. Ergens ging het mis voor hem. Gerard had al in de opening groot voordeel kunnen krijgen, maar miste deze kans. In het middenspel gooide hij er nog een pion tegenaan om vervolgens in een verloren toreneindspel te belanden. Marco won naar eigen zeggen overtuigend. Al met al een hele mooie start van het seizoen. Dank ook aan wedstrijdleider Rijnko! Hieronder een beknopte bespreking van de partij Henseler-Zwartveld.

Henseler-Zwartveld 1e ronde KNSB 15 september 2018
1. e2-e4 d7-d5. 2. ed5X Pf6. 3. d2-d4 Pd5x 4. Pf3 g7-g6. 5.c2-c4 Pb6. 6.Pc3 Lg7 7. Le3 0-0 8. Le2 Lg4. 9. h3 Lf3x 10. Lf3x Pc6. 11.Lc6x bc6x
1e fragment na de 11e zet van zwart.

Pion c4 van wit staat aangevallen en daar zal hij iets aan moeten doen. 12. b2-b3 is de beste reactie. Na 12. ……….. c6-c5 13. Pe2 en dan of cd4x of Dc8 !? met de bedoeling Td8 ontstaat een gelijke stelling. Na de gekozen zet van wit komt zwart al in het voordeel door zijn controle over de witte velden. De Engelse grootmeester Julian Hodgson stelde me ooit de vraag: kan je een situatie bedenken waarin een zwakte van de witte velden ook (indirect) een zwakte van de zwarte velden is. En legde vervolgens uit dat een mooi paard op een verzwakt wit veld naar vele zwarte velden kijkt!
12. c4-c5?! Pd5 13. Dd2?! Pe3x! 14. fe3x e7-e5! 15. 0-0-0 ed4x 16. ed4x Dh4! (powerplay door Zwart; hij ontwikkeld met tempo vanwege de dreiging Lh6).
17. Kb1 Ta-d8 18. Pe2 De4+ 19. Dd3 Dg2x (zwart verorbert een gezond pionnetje. “A pawn is pawn” zegt Sergeij altijd in de geest van Bobby Fischer).
20. Th-g1 Dd5 21.Tg4! (tijdens de partij vond ik dit in eerste instantie een merkwaardig idee. De computer vind het echter de beste zet! Wit voert een hergroeperingsoperatie, waarbij zijn stukken actiever komen te staan). 21…… Tf-e8. 22. Pc3 Dd7 23.Df3! f7-f5 (zwart brengt zijn pluspion alvast naar voren, die later in de partij een “Arjan-Robben rol” zal gaan vervullen; hard naar voren rennen). 24. Tg2 De6 25. Te2 Df6 26. Te8x Te8x 27. Df4 (zet de Dame actiever) 27……………. Df7. 28. h2-h4 Td8?! (een lichte onnauwkeurigheid, waar h7-h6 of ook h7-h5 om de zwakte op h4 vast te leggen beter was). 29. h4-h5! (wit probeert tegenspeler te krijgen door de zwarte structuur te verslechteren. 29 …………… gh5x! ( “a pawn is a pawn”; de computer keurt deze zet ook goed) 30. Dg5 Tf8 31. Df4 Kh8?! (beter Dg6 om de dame te activeren). 32. Pe2! ( de hoop van wit is om een soort van aanvalletje uit de grond te stampen met Pg3 en dan Pf5 of h5 ondersteund door Toren en Dame. Zwart moet nu heel nauwkeurig spelen en deed dat ook in de partij.

2e fragment na de 32e zet van wit Pe2. Wat speelde zwart?

32. ……………………… h5-h4! ( Ook de computer vind dit de beste zet, zwart geeft een pion terug om Pg3 te verhinderen, tevens kan zwart via h5 eventueel zijn dame activeren en na het slaan van de pion op H4 gaat “Arjan Robben” heel hard naar voren sprinten!)
33. Dh4x f5-f4. 34. Ka1 f4-f3 35. Pg3 f3-f2 ( “zum tor”). 36. Pf1 Df4 37. De7 Df7 38. De2 Te8 39. Dd2 Df3 40. a2-a3 Dd1 x! de elegante slotzet. Na 41. Dd1x Te1 42. Db1 Ld4x staat zwart totaal gewonnen daarom gaf wit het op. 0-1