Schaakhuis wint ruim bij Messemaker

Messemaker heeft een evenwichtig team met spelers tussen de 1904 en 2085, en tegen ons een gemiddelde rating van 2004. Op papier leken ze in het voordeel, omdat wij met een invaller speelden. Over de overige 7 borden was onze gemiddelde rating echter 2020, dus ik verwachtte een spannende middag met kleine verschillen.

Norbert (8) speelde tegen Remco Hylkema (1968). Na een rustige opening volgde na 15 zetten een remiseaanbod. De muziek was er wel zo’n beetje uit, dus het aanbod werd geaccepteerd om volledig te kunnen richten op het teamleiderschap. [1/2-1/2]

Marco (6) wilde ook graag een remisekanjer worden, al bood zijn stelling tegen Kees Brinkers (1976) ook weinig perspectief op meer. Beide 3+2 pionnen op dezelfde vleugel in de beginstand en T+L voor Marco vs T+P. [1-1]

Toen begon het lange wachten op de overige uitslagen. Een rondje langs de velden: Rachid stond goed tegen vd Leij (2085). Mike had een complexe stelling, maar stond goed tegen de Jong (1999). Gerard had een duidelijk overwicht, en zijn tegenstander Cheung (2037) zat in zware tijdnood. Tjomme stond gelijk tegen Karstan (2060). Jean-Michel stond beter tegen Schönwetter (1904). Scot gelijk. Het zag er dus goed uit, maar punten heb je pas als de partijen zijn afgelopen.

Gerard (3) domineerde de stelling volledig en bouwde een ondekbaar mat in. Goed gespeeld. De lessen van Jop over balans tussen controle en aanval beginnen ook hier te werken. [1-2]

Schönwetter, de tegenstander van Jean-Michel (5) zag geen vuiltje aan de lucht besloot een pion te pakken, maar de koningsaanval Jean liet het omslaan naar storm op de zwarte koning. De aanval sloeg hard door. [1-3]. Dit was ook meteen de weersvoorspelling voor de rest van de middag. Vervolgens regende het punten voor het Schaakhuis.

Tjomme (4) had inmiddels na een afwikkeling een pion gewonnen, en had nu een vrijpion op de b-lijn die niet te stoppen was. Technisch correct speelde hij het eindspel uit. [1-4]

Nagenoeg tegelijkertijd gaf de tegenstander van Mike (1) op. Na een pionoffer stond de witte koning op de tocht. De loper ging dodelijk meedoen richting de koning. Een mooie nauwkeurige stille zet voorkwam de enige mogelijke verdediging en de gehaktmolen kon aan. [1-5]

Met het goede nieuws dat we al gewonnen hadden informeerde ik onze last-minute invaller Scot – waarvoor dank! – (7), die tot dan een sterke partij speelde tegen Bottenberg met een rating van 2003. Hij verloor een pion, bleef goed doorvechten en zag dat een correct kwaliteitsoffer hem kansen gaf. Zijn tegenstander had voor eeuwig schaak moeten gaan, maar sloeg een onbenullige pion waarna Scot er via mat er met de winst van door ging! Mooi debuut en beloning voor Scot die geen training in het Schaakhuis overslaat. [1-6]

Rachid (1) had zijn tegenstander overspeeld en een kwaliteit gewonnen. Hij zette 1 toren op de 7e rij en toen zijn tegenstander zijn stukken wilde omspelen met Pc8 volgde het simpele Td8 mat. [1-7]

Zo werd een enorm ruime overwinning geboekt. Misschien een beetje geflatteerd (remise was waarschijnlijker bij Tjomme en Scot), maar overall gewoon verdiend. Zeker op de 1e drie borden. Een relaxt dagje dus voor de teamleider.

We staan nu 2e met 6.5 bordpunt meer dan Souburg.

messemaker-schaakhuis

knsb3fr7