Schaakhuis maakt zich op voor finale tegen Krimpen

Zaterdag 1 april bleek uitermate geschikt als dag voor een lach. Daar hoefden wij zelf geen grappen voor uit te halen. Landau Axel was ongelukkigerwijs in degradatiestrijd beland, en had dus belang bij een goede uitslag tegen koploper Krimpen. Dat lukte, en met 5-3 werd Krimpen verslagen. Dat had echter ook nadelige gevolgen voor onze tegenstander Voorschoten 2, die nu punten nodig hebben tegen Rijswijk in de laatste ronde en daarnaast afhankelijk zijn van de uitslag van Sliedrecht tegen de Pion 2.

knsb3fr8

Dan onze eigen wedstrijd tegen Voorschoten. Wij speelden om de theoretische kans op een kampioenschap in leven te houden en Voorschoten speelde om op een veilige plek in de competitie te komen. Het wedstrijdverslag begint om 16:30 op het moment dat Norbert (7) remise speelt tegen Voorn, die zijn opening wel erg rustig opzette en vervolgens weinig bereikte. Wederom een rustige dag voor de teamcaptain. Toen de remise op het scoreformulier werd gezet bleken er al 2 wedstrijden te zijn afgelopen. Tjomme (5) verloor van Gieben. En Marco (6) won in een mindere stelling met een 6-ply combinatie van Jongste. [1.5-1.5]

Rachid (1) had in de opening een pion gewonnen en zijn tegenstander had de aanval als compensatie. Mike (2) had een pluspion en actievere stukken. Frank (3) leek ongeveer gelijk te staan, Raymond (4) zat in tijdnood, Gerard stond beter (8) en had een kwaliteit gewonnen. We leken op koers voor een kleine overwinning.

16:40 Mike wint [2.5-1.5]. 16:55 De tegenstander van Rachid vindt het winnende plan niet, en nadat de dames en een paar torens van het bord gaan weet Rachid een sterke vrijpion naar de overkant te brengen. [3.5-1.5].

17:05 Raymond staat een pion achter in een eindspel van 2T+P vs 2T+L. Gerard staat nog steeds een kwaliteit voor, en de stelling van Frank is ongeveer gelijk. Raymonds tegenstander minst eenvoudige torenwinst, maar houdt uiteindelijk een stelling met 2 pionnen minder over.

17:55 Raymond verliest het eindspel. [3.5-2.5] Het wordt nu weer spannend, want Gerard heeft zijn kwaliteit moeten teruggeven. Frank lijkt weer iets beter te staan tegen de taaie Noordkamp in een eindspel van P vs L. Uiteindelijk kan geen van beide spelers meer een winstpoging doen en wordt er tot remise besloten. Daarmee is in elk geval 1 matchpunt binnen [4-3].

Het wordt echter meer, want Gerard wikkelt af naar een eindspel van D+pi vs D+pi, waarbij hij een veel verder gevorderde pion heeft. De pion van de tegenstander wordt opgehaald, en vervolgens blijkt zijn eigen pion niet te stoppen. [5-3]

6 mei is de finale tegen Krimpen in een uitwedstrijd. Krimpen heeft aan een gelijkspel voldoende. Het gaat zeker spannend worden.

Schaakhuis-voorschoten

knsb3fr8