Schaakhuis 1 wint in Gouda van Messemaker 2

Terug van vakantie was mijn werkweek iets te druk en vermoeiend om zelf achter het bord te gaan zitten. Gelukkig wilde Hans H. erg graag spelen, zodat we toch nog een Hans konden opstellen. Hans Z. was namelijk geblesseerd. Gerard had zich verslapen en belde dat hij rechtstreeks ging. Bilal was ook wat laat en ging toen ook maar zelf. Daardoor waren we uiteindelijk met 5 auto’s (Mike, Bilal, Gerard, Hans, Norbert) voor 8 spelers…

Als non-playing captain kreeg ik in elk geval een rustig middagje.

Na de openingen liep ik een rondje langs de borden. De meeste stellingen waren nog gelijk. Mike had een plusje en aanval tegen een niet-gerokeerde koning, Marco ook een plusje. Het plusje van Marco werd groter nadat zijn tegenstander het niet bij pionverlies liet. Zijn tussenzet was niet zo handig en kostte groot materiaal. 14:00 kon Marco het punt bijschrijven. [1-0].

Ondertussen was er nog weinig veranderd. Mike had nog steeds zijn aanval. Wit kon zijn stelling echter niet meer droog houden en kwam in een dodelijke aftrekaanval. [2-0].  Ongeveer tegelijkertijd pakte Bilal een halfje door zetherhaling in een mindere stelling. [2.5-0.5]

De tegenstander van Gerard offerde een dame tegen een loper met een mataanval als idee. De aanval sloeg echter niet door en Gerard scoorde in de counter. [3.5-0.5] Vervolgens gaf ik diverse spelers de opdracht om een remise te pakken.

Harold volgde om 16:00 met een zetherhaling nadat hij de 40e zet had gehaald. Zijn tegenstander had geen keuze om te ontwijken. [4-1]. Toen ik de 4-1 kwam melden bij Raymond riep zijn tegenstander: “Mijn remiseaanbod van een paar zetten terug staat nog”. Waarop Sharky de handen schudde om de teamwinst veilig te stellen in een stelling die overigens gelijk was [4.5-1.5].

Hans eindigde in een pionnenrace, waarbij beide partijen een dame haalden. Ook hier werd tot remise besloten [5-2].

Frank was nog als laatste bezig. In een eindspel met eerst 2 pionnen minder wist hij af te wikkelen naar een eindspel van K+P+pi vs K+P. De enige zet die speelbaar was werd echter te laat uitgevoerd, zodat Frank nog verloor door tijdsoverschrijding. [5-3].

Met een ratingplus van 100 punten per bord was dit gewoon een degelijk teamresultaat. Nergens echt in de problemen geweest. Terug in het Schaakhuis werden de overwinningen nog gevierd met een lekkere maaltijd bereid door Dimitri.

[verslag Messemaker]