Berlin – BSC Rehberge – NARVA

Verslag Norbert

Het was al bijna een jaar geleden dat ik in Berlijn was voor training bij SAP. Via Derk ben ik toen in contact gekomen met Tomas Segerberg die bij NARVA in Berlijn speelt. Dankzij 2 niet onverdienstelijke optredens in de Berlijnse snelschaakscene vroeg hij of ik interesse had om ook daar competitie te spelen. In combinatie met een citytrip leek me dat best leuk. Tja, en als ze mij al zien als een versterking, dan zouden er wellicht meer spelers van Schaakhuis in aanmerking komen toch? Zodoende gingen ook kopman Mike, en een zware GM (hierna te noemen Gerard) mee naar Berlijn.

We vertrokken op vrijdag 15 maart, en de invulling liet zich raden.  Een vicieuze cirkel van eten, bier, schaken. In willekeurige volgorde. Onze Gerard moest en profil staan bij de dichtsbijzijnde voedselgelegenheid van de eerste kroeg: Brewdog Berlin Mitte

Daar was het tijd voor speciaalbier en blitz. Prima tent, met linkse gitaarherrie. Han zou het er ongetwijfeld naar zijn zin hebben. De keuze was reuze, en de bieren lieten zich smaken!

Vervolgens sloot Tomas zich aan en gingen we naar En Passant. Inderdaad, een gelijknamig schaakcafé. Gelukkig hebben ze hier niet dat vieze Grolsch, maar halve liters uit de tap!

Zaterdag werd gevuld met sightseeing en bier drinken. Het moet immers ook een verantwooord tripje blijven. Het Berlijnse transportnetwerk was uitstekend. Gerard kwam met het uitstekende idee om met je dagkaart in een dubbeldekkerbus te gaan zitten en zo wat van de stad te zien. In de avond nog wat voorbereiding gedaan, want Tomas had de tegenstanders van Mike en Gerard op USB stick. Norbert ging vast slapen, want dat paste beter bij zijn repetoire.

Zondag om 09:00 moesten we op appél verschijnen bij BSC Rehberge. Dat was niet voor iedereen van ons reisgezelschap een christelijke tijd. We zaten op 15 min met ov, maar uiteraard was onze GM weer traag, waardoor we met de taxi moesten. Daarnaast was GM zijn bammetjes op tafel vergeten. In de bar beneden werden we vriendelijk verwelkomd door de teamleider van NARVA, Thomas Mothes.

Omdat we in de hogere klasse speelden mochten we waarschijnlijk ook boven op zonder spelen. Het was een wedstrijd in de Stadliga B van Berlijn.

Norbert ging na overleg voor remise tegen Popov (DWZ 2003 / FIDE 2050).  De tegenstander van Mike (DWZ 1985 / FIDE 2114 ) keek niet vrolijk. Daar was ook weinig reden toe. Snel werd het eenrichtingsverkeer richting de witte koning en werd het Aufgabe.

Eindstelling Kauschmann-Hoogland: iemand zin in gehakt?

Gerard had een prima partij opgezet tegen Bornschein (DWZ: 1900 / FIDE: 2016 ), maar koos toen het tijd was om te oogsten voor pionwinst i.p.v. kwaliteitswinst (+3 en klaar).

In onderstaande stelling kreeg hij nog een kans.  Na exd5 Dxd5 gevolgd door Tc8! gaat wit het niet droog houden. Helaas speelde Gerard Df5, waarna het op remise uitliep. Nou ja, met zijn rating van 1200 een nette prestatie 🙂

Ondanks een bijdrage van 2 uit 3 van de Nederlanders verloren we helaas met 4.5-3.5 tegen de nr.2 uit de poule. Teamwinst heeft er de hele dag in gezeten. Een gelijkspel was genoeg geweest voor handhaving, dus de laatste ronde moeten we nog vol aan de bak tegen de directe concurrent.

Na afloop werd nog wel gezellig gegeten met een groepje. Het 2e team van NARVA was kampioen geworden.

[Verslag NARVA]

Daarmee was het leed niet geleden. Maandag bezochten we elk een museum naar keuze. Mike en Gerard kozen voor een stom museum met Griekse en Byzantijnse rommel. Norbert koos voor een interessant museum over de geschiedenis van Duitsland en Europa. Toen het tijd was voor de lunch bleek onze vlucht op maandagavond geannuleerd wegens slechte weersomstandigheden in Amsterdam. Na contact met KLM konden we dinsdag om 21:40 weer terugvliegen. De maandagavond hebben we dan ook wederom in de kroeg doorgebracht, echter niet nadat we de meest chagerijnige obers van Berlijn hadden getroffen in iets wat voor een Beiers restaurant moest doorgaan. De sfeer werd beter in een Irish pub (zekerheidje), waar ook Tomas weer aansloot. Die liet nog een interessante stelling zien, die blijkbaar remise te houden is.

Uiteraard hebben we van de nood een deugd gemaakt en ook de dinsdag gevuld met museumbezoek, een speciaalbiercafé, en vervolgens wat snelschaken op het vliegveld. Was een prima weekendje Berlijn!