Schaakhuis 1 krijgt klopt in Rijswijk

Schaakhuis 1 gisteravond heeft in de derde wedstrijd van het seizoen een ruime 2-6 nederlaag geleden bij Rijswijk. Tegen Promotie en Novelty Destroyers vielen enkele borden onze kant op, nu was het omgekeerd. Afgezien daarvan was Rijswijk ook gewoon wat sterker dan wij: zij misten goede spelers als Rob van Helvoort en Frans Hoynck, maar wij misten Mike, Raymond, Norbert en Marco, die op het laatst ziek werd (ik heb inmiddels hetzelfde virusje gevonden als hij…). De teamleider had het weer druk met het regelen van invallers: Bilal, Maurice, David en Nadeem hielpen hem uit de brand. Dank!

Op bord 1 trof ik Stijn Gieben. Dertien jaar geleden heb ik hem nog les gegeven, en in het voorjaar van 2010 speelden we voor het laatst. Toen stond ik verloren maar wist ik hem in tijdnood nog te pakken. Inmiddels is hij een ervaren, sterke speler met 2200. Uit de opening kreeg ik dankzij het loperpaar een plusje, maar een plan vinden was lastig. Ik koos voor het verkeerde, waarna Stijn een sterke grip op de stelling kreeg. In opkomende tijdnood offerde hij onnodig een kwaliteit, waardoor ik weer kansen kreeg. Eén kans kreeg ik om het initiatief te pakken door de kwal terug te geven, waarna hij nog net remise zou kunnen houden. Ik speelde hetzelfde idee maar met het verlies van een duur tempo (gebaseerd op meerdere rekenfouten…), waardoor hij een niet te stoppen vrijpion kreeg.

Op bord 2 speelde Maurice een Franse pot waarin hij op b2 snoepte. Wit trok met g4-f5 ten aanval en Maurice, die lang was gerokeerd sloeg tweemaal. Het werd een tweesnijdende stelling waarin hij met een kwaloffer mooie compensatie had kunnen krijgen, maar hij offerde op een andere manier, die minder was. Na een spannende slotfase liep Maurice uiteindelijk mat.

Op bord 3 kreeg David een plusje tegen de Pirc, maar offerde toen de kleine kwaliteit, waarna het heel ingewikkeld werd. Al die lichte stukken van zwart waren gevaarlijk actief rondom wits koning. Juist op het moment dat David uit de aanval leek te kunnen lopen – met bovendien een kwaliteit meer – liep hij er volgens supporter Gerard toch weer in. Zodoende liep het verkeerd af.

Op bord 4 speelde Harold een moeizame partij. In een Slavische structuur wist hij witveldige lopers en een stel paarden te ruilen, maar wit kwam in het middenspel tot e4 en hield een drukstelling over. Veel heb ik niet meegekregen van het slot van de partij, maar vermoedelijk heeft zwart de witte druk nooit kunnen neutraliseren.

Op bord 5 maakte Hans zijn debuut tegen Bas Kommer, een sterke speler die vroeger 2100+ had. Al jaar en dag is Scandinavisch zijn systeem. Hans pakte het rustig aan, deed geen gekke dingen en bleef centraliseren. Hoe hij het deed heb ik gemist, maar hij belandde in een gewonnen eindspel. Een mooie prestatie!

Op bord 6 kwam Nadeem erg mooi uit zijn Siciliaanse opening, met onder meer een sterk paard op d4. Gaandeweg verdwenen er echter steeds meer actieve zwarte stukken van het bord, en nam wit het initiatief over. Jammer, maar goed gevochten.

Op bord 7 kreeg Bilal in een Draak al vroeg beslissend voordeel na een openingsblunder van zwart. Met een kwaliteit voorsprong en een goede stelling leek de winst appeltje eitje, maar toen ruilde Bilal wat onhandig af naar een eindspel waarin zijn b-pion achtergebleven was, zwart een gedekte vrijpion kreeg en bovendien een goed geposteerde loper. Vervolgens blunderde Bilal de kwaliteit, en daarmee zijn voordeel, weg. In het resterende toreneindspel had zwart betere kansen dan zijn spel aantoonde, want Bilal won dit alsnog. Kwamen we nog goed weg!

Op bord 8 was Paul slechts tien minuten te laat. We waren ongerust omdat hij niet opnam, maar hij bleek onderweg. Hij kreeg een grand prix tegen zijn Siciliaan. Daarin wist hij wits witveldige loper te ruilen. Intussen deed wit de Hollandse manoeuvre De1-h4 gevolgd door de thematische breekzet f5. Optisch leek zwart niet slecht te staan en misschien klopte dit ook: GP-spelers zijn vaak wat optimistisch over hun kansen. Na ruil van de zwartveldige lopers behield wit echter een aanvalsstelling en hield Paul het niet droog.

Zodoende viel de nederlaag tamelijk ruim uit, gezien de kansen die we kregen. Gelukkig was het met Bilal, Maurice en Gerard nadien nog lang gezellig in ons eigen schaakhuis. De volgende wedstrijd is op 9 december tegen DD, een belangrijke pot om comfortabel mee te blijven draaien in de Hoofdklasse. Laten we dan zo sterk mogelijk opkomen en weer wat punten binnenhengelen, zoals we dat in de eerste twee wedstrijden wisten te doen!