70 Jaar NARVA Berlijn

De Berlijnse Schaakclub NARVA („N“ für Stickstoff, „AR“ für Argon und „VA“ für Vakuum. NARVA wird also immer groß geschrieben!! ) werd 70 jaar geleden opgericht en dat moest natuurlijk worden gevierd. Oorspronkelijk zou er een teamtoernooi worden gehouden, maar helaas moesten de plannen vanwege virusgeneuzel worden aangepast. Natuurlijk weerhield dit Norbert niet om gewoon te gaan (vlucht was al geboekt) en ook Ton had wel zin in een weekendje Berlijn. Gerard vond NARVA ook wel gezellig na zijn eerste competitiewedstrijd waarin hij een realistische rating van 1200 kreeg toebedeeld en ging ook. Tot slot sloot ook Derk aan uit zelfmedelijden, en omdat hij de eerste verbindende factor is geweest tussen NARVA en Schaakhuis.

Zodoende vertrokken we met z’n vieren uit Den Haag op vrijdag 3 juli. Een beetje afwachten natuurlijk, maar op Schiphol liep alles best soepel en een uurtje met een muilkorf om was best uit te houden. Waar we bij schaken vaak slechts één slechte loper hebben, hadden we er nu 2 (Gerard en Derk)! Gelukkig beschikte ons hotel over huurfietsen zodat we ons door Berlijn konden manouvreren. Het eerste deel van het dagprogramma werd verzorgd door Derk. Met een mooie route door Berlijn kwamen we langs de lokale En Passant en vonden we een mooie lunchplek met een brede tafel zodat er naar hartelust Hands & Brain konden spelen. Eigenlijk Hands & Brain & Mouth, aangezien Gerard de spelregels niet goed begrijpt. Maar ja wat begrijpt hij wel?! Na de lunch wilde Derk graag zijn woonadres van zijn stageperiode laten zien in Kreuzberg. Normaal heeft hij 3 brave Dekkertjes (zijn dochters) onder zijn hoede, maar nu moest hij Gerard, Norbert en Ton op sleeptouw nemen. Het was superlekker weer, en er was bier in het vooruitzicht, dus de fietstocht voorliep voorspoeding.

Bier en spelen, net als de oude Romeinen.
Hands & Brains. Wie is wie?

‘s avonds had NARVA voorzitter Thomas Mothes een restaurant gereserveerd waarbij ook 3 mannen uit Mainz waren. Sven kenden we al van een bezoek in Den Haag, en hij had toen ook Schaakhuis bezocht. Zijn 2 andere vrienden, Steffen en Frank, bleken ook 2 sterke schakers en niet vies van een paar halve litertjes bier. Op het menu stond schweinshaxe en schnitzel, en na het eten kwamen de schaakspellen op tafel. We hebben het daar tot sluitingstijd uitgehouden en gingen daarna op de fiets terug naar het hotel.

Mainz (vlnr: Frank, Steffen, Sven)

De volgende dag had NARVA een snelschaaktoernooi georganiseerd. Eerst gingen Derk, Ton en Norbert nog lekker ontbijten langs de Spree. Gerard vertrok later uit het hotel, want dat is geen ochtendmens. Hij zat al früh stück, de andere 3 hadden wel Frühstück.

Het eigen speellokaal was verboden terrein ivm coronamaatregelen, maar er was nog een andere ruime zaal beschikbaar. Met bier uiteraard. Alle gasten ontvingen als attentie een fles lokaal bier, een NARVA mondkap, een flesje Berliner Luft (schnapps) en een pen. Derk had op zijn beurt gezorgd voor een heus Schaakhuis shirt voor organisator Thomas en ook stroopwafels.

Thomas Mothes, toporganisator!

De resultaten van het toernooitje staan hieronder. Steffen werd ongeslagen winnaar van het toernooi (12/14) met een half puntje voor op Norbert (11.5/14). 3e werd kopman van NARVA 1, Shenis (10). Gerard mocht tegen Norbert zijn klantenkaart weer afstempelen en werd 5e met 9/14. Steffen kreeg als winnaar een Schaakhuis shirt van Derk. NARVA won het teamtoernooi (score 4 spelers). Waarbij ze Schaakhuis speler Tomas Segerberg met veel moeite hebben ingevlogen uit Zweden (zat een paar maanden vast, en moest via sluiproute Denemarken).

Uiteraard werd het toernooi afgesloten met een degelijke smaaltijd. Bier en vleesch, meer heeft een mens niet nodig. Alles weer uitstekend verzorgd!

Daarna was het weer tijd voor wat ontspanning aan de Spree. In het Treptower park hadden de mannen uit Mainz een mooi plekje gevonden bij een groepje muzikanten. Derk en Norbert sloten aan, en omdat we toch fietsen hadden hebben we deze ook maar gebruikt om koud bier aan te voeren. Norbert ging halen, dus werd de keuze snel gemaakt. De foto met flesjes Heineken werd uiteraard gedeeld met collega’s.

‘s avonds was er gereserveerd bij een Italiaans restaurant bij de Mercedes Benz Arena. Gerard wilde een gezonde salade. Dat was inderdaad gelukt. En als bijgerechten een levensgrote pizza (50 cm diameter?), een kinderglas (0.33 L) bier en een hoop volle glazen pinot grigio. Fijn dat je toch nog aan je gezonde maaltijd bent gekomen! De gezelligheid aan tafel was een mooie afsluiting van een weekendje Berlijn. Hopelijk gauw weer.

Thomas Mothes en NARVA bedankt!

Verslag NARVA

Verslag Competitiewestrijd Rehberge-NARVA met Mike, Gerard, Norbert