“de Slag van de Passanten”

Hier een verslagje voor wie het allemaal niet zo van dichtbij gevolgd heeft via Facebook / lichess.

De Berlijnse connectie

Het contact met En Passant Berlin werd gelegd via our man in Berlin: Thomas Mothes, de immer ijverige voorzitter (der Präsident) van de club NARVA. Ik leerde deze sympathieke club ooit kennen via mijn collega Tomas Segerberg, toen ik voor werk twee maanden in Berlijn zat. Later kwamen drie Berlijners (Rudolf, Thomas en Tomas) en naar Nederland om voor de EPO mee te strijden bij de door mij georganiseerde NK Bedrijvenschaak 2014. Rudolf en Thomas waren dan wel geen collega’s, maar we knepen een oogje toe. Ik vond dat ik voor het organiseren van zo’n groot feest als beloning ook wel wat vrienden uit het buitenland mocht uitnodigen. (En geen van alle EPO-teams deed toch mee voor de prijzen.)

Een paar jaar later moest Norbert voor werk naar Berlijn en gaf ik hem de tip om eens bij NARVA te gaan kijken. (Sommige narvanen kende hij natuurlijk al, ook Norbert deed mee toen bij NK Bedrijven, maar dan voor DeuvelDesign, de meubelmakerij van mijn vrouw, al beweren boze tongen toen al dat hij eigenlijk klant was in plaats van werknemer…)

Norbert zag in Berlijn al gauw dat het goed was, en werd direct lid van NARVA. Daarna volgden excursies van Mike, Gerard en Norbert naar Berlijn, om dan op zondag mee te spelen met NARVA 1 in de Berliner Stadtliga. Tomas speelde op zijn beurt af en toe met ons eerste mee in de 3e klasse KNSB.

NARVA-jubileum

Van de zomer reisden Ton, Gerard, Norbert en ik nog af naar Berlijn om het 70-jarig bestaan van NARVA te vieren. Het feest was bijna afgeblazen vanwege Corona, maar toen alles weer rustig leek (tussen de beide golven) zette der Präsident toch nog snel een prachtig programma op touw. We speelden een snelschaaktoernooi in een hele hoge lange ruimte met open deuren aan weerszijden, met veel tussenruimte tussen de borden, volgens het Rutschsystem

We ontmoetten daar ook de afdeling Mainz. Ja, ook in Mainz heeft NARVA een dependance. Hele geschikte kerels, de sterkste won het toernooi en is nu ook de trotse bezitter van een Schaakhuis-T-shirt.

En Passant Berlin

Al toen ik tijdelijk in Berlijn werkte, een stuk of tien jaar geleden, was mij het Schachcafé En Passant opgevallen. Nooit binnen geweest. Norbert bezocht de kroeg later wel. Van de zomer fietsten we er nog even langs, maar het zat dicht vanwege Corona.

Massakamp

Maar twee schaakkroegen die “En Passant” heten, in twee wereldsteden (😉), daar moest natuurlijk wat mee. Thomas contacteerde Georg Richter, die was direct enthousiast dus er werd een datum en tijd geprikt, een tijdscontrole gekozen en we konden los.

Wij speelden met team Schaakhuis op lichess, bedoeld voor alle stamgasten. Het kostte wat moeite om iedereen te bewegen zich aan te melden voor dat team en het toernooi, maar uiteindelijk hadden we een flink team op de been.

21 (!) deelnemers, we hadden dus eigenlijk al bij voorbaat gewonnen, want En Passant Berlin stelde hier helaas maar een schamele 13 strijders tegenover.

Op de borden ging het minder soepel… En Passant had duidelijk gekozen voor kwaliteit boven kwantiteit (vrijwel iedereen >1900), waar bij ons juist de Olympische gedachte (en: hoe meer zielen hoe meer vreugd!) overheerste. Mede dankzij een werkelijk abominabel resultaat van ondergetekende (die dit natuurlijk wijt aan premature alcoholinname, mouse-slips en flauw vlaggedrag van zijn tegenstanders, ik zou de realiteit eens onder ogen moeten zien, nee, daar kan ik natuurlijk niet aan beginnen) verloren we afgetekend, met een stuk of 20 punten verschil.

Verder was het best gezellig, mede dankzij de parallelle Skype-sessie. Al was er niet echt sprake van gedeelde smart: Norbert en Bram zaten bij Norbert thuis en speelden eigenlijk heel goed, zeker aan het begin.

Toch was het niet helemaal bevredigend. Wat er bij Bilal mis ging is niet helemaal duidelijk, maar hij zat eindeloos te wachten op een tegenstander. Het lukte niet met het éne account. Toen was het toernooi al bezig en lukte het wel met het andere account, maar werd hij nog steeds niet ingedeeld. Het blijft gissen, maar wat er misschien gebeurde is dat het indelingsalgoritme probeerde de teamstrijd spannend te houden door de Berlijners steeds zo sterk mogelijke tegenstanders te geven. Maar Bilal stond natuurlijk onderaan onze lijst (omdat hij nul potjes had gespeeld), dus werd hij nooit meer ingedeeld…

Ook voor onze zwakkere spelers was het niet heel leuk: ze hadden geen gelijkwaardige tegenstanders. Laat ik heel eerlijk zijn: zelf vond ik het ook niet leuk om zo genadeloos de pan in gehakt te worden, in mijn geval helaas vaak door tegenstanders met een gelijkwaardige rating…

De echte kater kwam echter pas de volgende dag…

Nasleep

Ik zal me hier beperken tot de feiten. Wie de volgende dag de pagina van het toernooi bekeek, zag tot zijn verbazing dat we ineens maar met drie punten verschil hadden verloren.

Het resultaat van de kroegbaas van Schachcafé En Passant, Sven Horn, alias “Ligando”, was uit het toernooi verwijderd. Ligando stond vlak na het toernooi nog trots bovenaan hun ranglijst. Al onze spelers waren voor de bijl gegaan tegen hem.

Verschillende spelers van ons hadden hun verloren rating van de potjes tegen Ligando terug gekregen. Wie Ligando opzoekt op lichess ziet: “This account violated the Lichess Terms of Service”.

Evaluatie

Iedereen was het er geloof ik mee eens dat het in principe een erg leuk concept is, zo’n massakamp op lichess, met name in tijden van lockdown en avondklok. Wat hebben we geleerd? We moeten met meer “leaders” spelen -> topspelers van wie het resultaat meetelt.

De teams moeten evenwichtiger qua aantal deelnemers en qua speelsterkte.

Ik had al snel een nieuwe uitdaging in het vizier: Proeflokaal Hooghoudt, een geweldig schaakcafé in mijn geboortestad.

Ik legde contact met kroegbaas Maarten Roorda (“Roordinus” op lichess). Die was direct enthousiast en was het helemaal eens met de doelstelling: streven naar evenwichtige teams, een mooie gezellige avond, natuurlijk met een portie rivaliteit.

Massakamp Proeflokaal – Schaakhuis

Dus: daar gaan we! Aanstaande zaterdag, 20h. Twee uur lang 3+5 potjes. De bedoeling is echt 20 tegen 20. Hooguit als er tegen die tijd nog meer animo is, kunnen we uitbreiden naar 25×25 of 30×30.

Maar twintig man krijgen we toch echt wel op de been? Lukte tegen En Passant Berlin ook.

Heb je nog steeds geen lichess-account of ben je nog geen lid van het team?! Kom dan eindelijk eens onder die steen vandaan. 😉

Maarten toont zich een vaardig motivator! Met nog een week te gaan liggen we ver achter! Reeds 19 Groningers op de lijst en nog maar 11 van de onzen. Kom op, mensen! Als zelfs Bilal, na zijn verloren avond, alweer op de lijst staat, waarom dan jullie nog niet?!

Doe uw burgerplicht! Nou ja, doe gewoon gezellig mee, het wordt vast erg leuk, er komt geen kater, daar ben ik van overtuigd, hoogstens een roes. Overwinningsroes? Moeah, die Groningers zijn wel beresterk aan de top… Mooie uitdaging toch? Kijk ook vooral eens verderop in de lijst, daar staan ook minder sterke spelers.

Tweede Passantenslag: Schaakhuis En Passant Osaka?

Ons aller Kanako wist ons te vertellen dat er ook in Osaka een schaakhuis is dat “En Passant” heet! (OK, “En Passant” wordt natuurlijk wel vaker gebruikt, denk ook aan dat Nederlandse provincieclubje.)

Ze heeft al contact gelegd. De Japanners hebben carte blanche, qua streefgetal aantal deelnemers, tijdscontrole, etc. Misschien moeten we elkaar qua schaken met crazyhouse in het midden ontmoeten?! Dat zit tenslotte een beetje tussen schaken en shogi in, en je kunt het ook op lichess spelen…

Een geschikt tijdstip vinden wordt gezien de verschillende tijdszone’s nog een uitdaging. In Kanako we trust! Wordt vervolgd…

Voor nu: graag tot zaterdag,

Derk