Ook Japanners kunnen schaken!

De battle tegen En Passant Osaka
(20-02-2021)


De voorbereiding

De eerste battle tegen En Passant Berlin smaakte naar meer en al vrij snel werd door Derk contact gelegd met Proeflokaal Hooghoudt uit zijn geboortestad Groningen. Ook deze strijd viel bij vele Haagse Schaakhuizers goed in de smaak en al tijdens deze match vertelde Kanako dat ook het Japanse Osaka een schaakhuis kent dat ‘En Passant‘ heet! Tja daar moesten we uiteraard wat mee.

Het contact werd door Kanako snel gelegd en de mensen uit Osaka hadden er wel zin in. Wij ook, uiteraard, maar konden die gasten in Japan eigenlijk wel schaken? Japan is toch helemaal geen schaakland? Het spelletje zoals wij het hier in het westen spelen is inderdaad in Japan niet echt populair, in ieder geval veel minder dan het ‘Japanse schaken’, beter bekend als Shogi dat door ongeveer 20 miljoen Japanners serieus wordt beoefend. Ik moet dan altijd denken aan wat Willem Hessels, één van de oprichters van ons Schaakhuis en nog steeds een veel en graag geziene gast, hierover altijd zegt. Willem is een fanatiek, en goed, Shogispeler en vindt Shogi veel leuker dan ons spelletje (hoewel hij dat ook graag beoefent). Hij kwalificeert ons schaken altijd als ‘een beperkt spelletje‘. Daar zijn de meningen vast over verdeeld!

 Maar goed, de datum werd vastgesteld (zaterdag 20 februari), het tempo werd bepaald op 5 minuten + 5 seconden increment (door de meerderheid ervaren als een prettig tempo, door een enkeling werkelijk verafschuwd), het platform was opnieuw Lichess (chess.com biedt ook andere, interessante mogelijkheden om een battle te houden, misschien kunnen we daar een volgende keer nog eens naar kijken) en er werd een tijd geprikt (13.00 uur) die voor beide teams aanvaardbaar zou moeten zijn. In Osaka is het 8 uur later dan hier dus de battle om 20.00 uur Haagse tijd laten beginnen was niet echt een optie… (wel een optie, niet echt vriendelijk).

Aanvankelijk liepen de aanmeldingen niet echt storm, van beide kanten overigens niet. Een dag vóór de grote strijd stond de teller bij beide teams op 6 spelers: dat kon beter. Kanako gooide er op de dag zelf nog wat vriendelijke maar redelijk dwingende aansporingen op Facebook tegenaan en dat werkte. Uiteindelijk stonden er 12 Haagse Schaakhuizers op de lijst, het Japanse leger bestond uit 9 man. De scores van de beste 10 spelers zouden meetellen, daar had Osaka dus een klein nadeel.


De match

Dan de match en de vraag: kunnen die Japanners eigenlijk wel schaken? Gezien de rating van team Osaka (één speler met ongeveer 2500, twee in de 2300 en nog wat rond de 2000) zou je zeggen van wel. En dat was inderdaad het geval. Het was maar goed dat wij enkele zwaargewichten zoals Melchior, Marco en Wallie (beter
bekend als Bram) in de gelederen hadden want halverwege (na drie kwartier gebattled te hebben) gingen de Japanners met een punt voorsprong de tweede helft in. Die minimale voorsprong konden ze niet vasthouden want kennelijk gingen de Haagse Schaakhuizers er toen nog even goed voor zitten en er flink tegenaan. Het werd na 1½ uur zware strijd een 61-51 overwinning voor team Den Haag. De uitslag was echter niet zo belangrijk (het is maar een spelletje en het gaat tenslotte helemaal nergens over, al moet je dat niet te vaak tegen schakers zeggen…), het was vooral een zeer geslaagd event, mede door de parallelle Skype-sessie die erg gezellig was. De uitslag geeft wat mij betreft wel aan dat Japanners kunnen schaken, is die vraag ook weer beantwoord. Achteraf werd duidelijk dat Osaka gezien kan worden als het bolwerk van het Japanse schaak en dat we dus min of meer tegen het neusje van de Japanse schaakzalm hebben geschaakt!

De overwinning kwam overigens zeker niet dankzij de prestaties van ondergetekende tot stand. Twee keer remise en drie nederlagen is nou niet echt een resultaat om van de daken te schreeuwen. Als excuus kan ik aanvoeren dat ik halverwege de battle het Skypen ontdekte wat naast heel gezellig ook behoorlijk afleidde (in de positieve zin van het woord): ik zat vooral te kletsen en had simpelweg minder tijd en oog voor mijn partijen wat geen garantie is dat ik het zonder Skype beter zou hebben gedaan…

Wat mij betreft zeker een geslaagde middag die hopelijk een vervolg krijgt. Dank Kanako voor de organisatie!

Vervolg

Tja, het vervolg. Volgens mij zijn er nog meer schaakcafés in Nederland (Amsterdam, Hilversum, Apeldoorn?) en verder ben ik als ik me goed herinner in Antwerpen ook wel eens in een soort schaakcafé geweest. Daarnaast kan ik me haast niet voorstellen dat een stad als Parijs (om maar een buitenplaats te noemen) geen schaakcafé zou hebben. Kortom: de wereld ligt (voorlopig nog even online) voor ons open…

Han


Bram v/d Berg was zo vriendelijk één van zijn briljante partijen te analyseren.

Takagame2020 – Wallie666 (Bram van den Berg)

1. e4 e5 2. Nf3 Nf6 3. Nxe5 Nc6?! Two weeks ago I saw Eric Rosen (an interesting chessplayer and funny streamer in my opinion) on YouTube who spoke about the Stafford Gambit. I have seen multiple videos of this gambit and it is funny. My score is good, but even more important I play interesting and funny games, one of my main reasons to spend so much time on chess. Really look at Eric Rosen on YouTube. 4. NxNc6 dxNc6 5. d3 Bc5 6. Be2

6. … h5! One of the main ideas of this opening. You want to play Ng4 with attack! 7. Be3? BxBe3 8. fxBe3 Ng4 I was not sure what to play here. The white pawn structure is not great, but he is a pawn up and if we exchange a lot of pieces there is not much left in my opinion. So I was not too happy. 9. BxNg4 BxBg4 10. Qd2 Qf6 11. Nc3 0-0-0 12. Rf1 (better h3).


So we both developed some pieces and the question is, do we play Qh4+ yes or no! The answer is yes, the bishop on g4 is nice so if white plays g3 it is hard for him to play h3 at any point. His king will stay in the centre with tactical changes for black. 12. … Qh4+ 13. g3 (ifQf2 I will take on h2 with a nice position). 13. … Qe7 14. Qf2 (Qg6!) f6 solid move with an aggressive idea. White still has to make a choice what to do with his king and he makes the wrong choice 15. Ne2?

Black has an idea, queen switch 15. … Qb4+ 16. Nc3 (better is Kd1, but the position is already lost for white. 16. … Qxb2 (always take on b2, if you lose you can always say: “Yeah I took on b2, what did we expect!”). 17. Kd2


And now I have a nice blow, at least I liked it! 17. … Rxd3+ 18. KxRd3 Rd8+ 19. Nd5 cxNd5 20. e5 this was what I had planned when playing Rxd3, and now I have the nice move.


20. … d4! 21. e5
esthetic but wrong 21. … Qc3#. The even more funny variant (for black obviously) was 21. exd4 fxe5 22. c3 e4! 23. Kxe4 Re8+ 24. Kf4 Qb5 and white will be mated on f5 shortly.