Schaakhuis 1 gelijk tegen DSC 2 in HSB klasse 1a derde ronde

Na de december lockdown konden we eindelijk weer van start met de HSB competitie. Omdat de verbouwing in het Schaakhuis druk gaande is, moesten wij onze thuiswedstrijd bij DSC spelen. DSC was zo vriendelijk om dit mogelijk te maken, waarvoor onze grote dank.

We hadden slechts een dag voor het weekend vernomen dat we op maandag 31 januari moesten spelen, maar we kregen het voor elkaar een compleet team af te vaardigen. In alle hektiek vergat onze teamleider rekening te houden met de kleurvoorkeuren.

Bord 1

Bram had het niet makkelijk naar eigen zeggen. Toch zette hij door wegens de zwakke witte b5 pion en kon hij een winnende stelling op tafel toveren.

Hier is Bram duidelijk aan de winnende hand.

Bord 2

Bij tegengestelde rokades had Hans zijn tegenstander constant onder druk staan. Dat betaalde zich uit in winst voor Hans.

In onderstaande stelling koos Hans voor Td7, maar ook met Ld3 is het vrijwel meteen uit.

Hier zat Hans te broeden op een beslissende aanval.

Bord 3

Mildo zat lange tijd aan een goed plan te werken. Toch haalde hij zijn plan door elkaar en kon daarna niets anders doen dan toekijken hoe zijn tegenstander van zijn fout profiteerde.

Mildo week van zijn echte plan af waardoor zijn tegenstander kon toeslaan.

Bord 4

Norbert kon in een gesloten stelling met beperkte bewegingsvrijheid toch een zetherhaling voorstellen, waarbij gelijkspel de uitkomst was.

Een gesloten stelling waarbij zwart geen initiatief toonde, terwijl zwart volledig in controle was.

Bord 5

Commentaar van Bram: “Paul speelde leuke partij, gebeurde al snel veel, wit ging beetje raar op zoek naar dingen in een stelling die er mijns inziens niet mogen zijn met deze ontwikkelingsachterstand 😉 Was iig een inhoudelijke partij voor zover ik kon beoordelen!

Paul heeft met de gewonnen partij de stand gelijk kunnen trekken. De gelijke eindstand was niet gelukt zonder de winstpartij van Paul! Dit was een heel spannend einde met beide spelers onder 1 minuut bedenktijd.

Wit is op zoek…
Paul staat onder tijdsdruk maar dat deert hem niet. Alles onder controle.
Het is nu een kwestie van pionnen oppikken met behulp van het paard.

Bord 6

Sai Wing koos voor een langzame opbouw zonder al te veel risico’s. De stelling ging snel gelijk op en door een remiseaanbod bij zetherhaling kon het eerste halfje van de avond op het scorebord komen.

Bord 7

Evert had een ongelukkige openingsfase, waarbij hij een pion verloor zonder duidelijke compensatie. De druk werd te groot toen er een vrij-pion in de stelling kwam.

Commentaar van Bram: “Evert verloor ergens een pion (ik was te laat om te zien waar) en toen was het vechten tegen de bierkaai.

De druk werd te groot om de opmars van wit nog tegen te houden.

Bord 8

Han bood de hele avond als laatst beëindigde partij flinke tegenstand ondanks de pion achterstand. Zwart had de pluspion goed vastgehouden zonder fouten te maken. Helaas kon Han de stelling niet meer herstellen en moest uiteindelijk zich gewonnen geven.

Commentaar van Bram: “Han miste Da5 en ‘verloor’ toen een pion, wat volgens mij niet rampzalig was maar prettig ook niet. Beter dan het gespeelde Tc2 van Han was volgens mij Da1! Waarna hij zijn pion niet verliest, nu speelde zwart het goed en toen ik mijn laatste trein haalde gaf ik ook weinig voor zijn stelling, helaas terecht gezien het resultaat 😉

Han probeert er nog wat van te maken.
Schaakhuis 1RatingDSC 2Ratingronde 3
Berg van den, B. (Bram)2238Drenthen, A. (Arjan)18671 – 0
Hollander, J.W. (Hans)2045Evenhuis, W. (Wybe)18351 – 0
Staden van, M. (Mildo)1831Broek van den, W.J. (Willem-Jan)18750 – 1
Harmanus, N.C. (Norbert)1920Pelin, A.M. (Ana-Maria)1922½ – ½
Regeer, P.A. (Paul)1793Heij, J. (Jacco)19231 – 0
Wu, S.W. (Sai Wing)1758Baas, G.J. (Gert Jan)1914½ – ½
Roeleveld, E. (Evert)1625Gosliga van, J.S. (Jouke)18130 – 1
Nicolaas, J.J.M. (Han)1549Bruschke, A. (Alexander)17760 – 1
Gemiddelde Rating:1845Gemiddelde Rating:18664-4