sh1 nipt Verlies tegen Botwinnik

Afgelopen zaterdag speelde het eerste de eerste KNSB wedstrijd na lockdown tegen Botwinnik 1 in de MAVO Zoetermeer, de 5e wedstrijd maar de 6e ronde aangezien ronde 5 vanwege de lockdown is doorgeschoven naar het eind van het seizoen.

Gelukkig werd de locatie gecompenseerd door de schappelijke barprijzen, het bier was echter in rap tempo op, ze hadden kennelijk niet gerekend op onze komst.

We waren op bijna volle sterkte met een gemiddelde rating van ons 1962 tegen 1977 met slechts een invaller.

Bord 1

Voor het eerst zat ik op bord 1, mijn tegenstander speelde heel snel waardoor ik met 20 minuten na zet 20 de tijdsdruk al begon te voelen, helaas maakte ik hierdoor een blunder met Txa7 op zet 23 waardoor zwart na Dg6 beslissend ( +5 ) in het voordeel kon komen. Tot mijn verbazing zag mijn tegenstander deze voor de hand liggende zet niet en sloeg met zijn toren een pion en daarna kon ik met 24. Kh1 de stelling houden en door de druk van de vrijpion op de c-lijn was hij genoodzaakt tot zet herhaling / remise aanbod.

Bord 2

Bram wist een remise toren eindspel waarin hij iets beter stond in winst om te zetten doordat zijn tegenstander zijn pionstructuur onnodig verzwakte.

Bord 3

Mike had een overweldigend materieel voordeel behaald door creatief spel met een dame offer, Mike kon eenvoudig winnen door met zijn vrij pionnen duo op de a en b lijn te gaan lopen, maar ging met zijn creatief spel door en zag iets over het hoofd waardoor hij plots in een remise stand terecht kwam. Coach Jop: “als je op een creatieve manier een gewonnen stelling hebt bereikt ben je geneigd om door te gaan met het creatieve spel, je neemt daardoor onnodig risico”

Bord 4

Met zwart in een stand met +1 voordeel bood Gerard remise aan, zijn tegenstander met de hoogste rating van Botwinnik nam dit aan.
Remise stand:

Bord 5
Norbert is geslaagd in het bereiken van zijn doelstellingen niet verder komen dan de 3e rij en zo snel mogelijk remise spelen.
Remise stand:

Bord 6

Kanako stond met wit de gehele partij in de plus tot zelfs +5! , op zet 34 was g4 winnend. Helaas ging er op het laatst iets mis wat ik niet heb kunnen reconstrueren van het notatieformulier. Uitstekende partij tegen iemand met 350! rating punten meer.

Bord 7

Bij de analyse was Mildo er niet bij dus heb ik van deze remise niet veel meegekregen.

Bord 8

Derk heeft zijn vorm helaas nog niet gevonden en kwam moeilijk tot spel vanwege strategisch onjuiste keuzes, coach Jop heeft hem gewezen op een aantal thematische pion offers in de opening die hij speelt.


Na de wedstijd

Na de webstrijd hebben we bij Norbert thuis pittige indische kip met nasi gegeten en ons genoegen gedaan aan de ruime selectie bier in Norbert zijn koelkast ( niet alleen Heineken ).

En daarna analyse met onze Trainer Jop.

Tip van Jop “wij proberen te veel geforceerd voordeel te behalen terwijl dat er niet inzit en we moeten meer positioneel gericht op de pionnenstructuur de strategie bepalen” , hij adviseerde ons het boek van Baburin, winning pawnstructures.

https://www.amazon.nl/WINNING-PAWN-STRUCTURES-Alexander-Baburin/dp/0713480092

Hij benadrukte mij nog om geen lopers af te ruilen in een open stelling met een zwakkere pionnenstructuur.

Manoch, M. (Maurice)2040Hollander, J.W. (Hans)2045½ – ½
Bik, W. (Wouter)1915Berg van den, B. (Bram)22380 – 1
Zoun, R.P.C. (Rogier)2043Hoogland, M. (Mike)2181½ – ½
Beeren, T.J.B. (Thom)2118Milort, G. (Gerard)2023½ – ½
Buchly, S. (Stefan)1983Harmanus, N.C. (Norbert)1920½ – ½
Middelkoop, F.H. (Erik)1923Kinoshita, K. (Kanako)15611 – 0
Middelkoop, A. (Arno)1789Staden van, M. (Mildo)1831½ – ½
Kanbier, M.B.C. (Max)2007Dekker, D.H.M. (Derk)18941 – 0
Gemiddelde Rating:1977Gemiddelde Rating:19624½-3½