KNSB Schaakhuis 2 – DD3

wedstrijdverslag 8 oktober 2022

De national competie is weer begonnen en wij mochten aantreden tegen DD3 in ons bijna klaar Schaakhuis. Redelijk snel stonden wij zowaar 2 punten voor, Ruud won zijn partij vrij snel, Christiaan had een remise aanbod na overleg geaccepteerd en ik wist een winnend eindspel goed uit te spelen. Daarna was het Rijnko die ook Remise maakte en we hadden goede vooruitzichten met nu nog 3-1, helaas verliep het daarna verkeerd af, Ivo, Sai Wing, Paul en Fausto verloren hun partij. Ondanks het verlies was het tot het eind spannend. Achteraf bleek dat de tegenstander een deels tactische opstelling had, op bord 4 en 5 speelden de lagere ratings, ik had net met Yvo geruild omdat hij lager wilde spelen, dat had dus niet s uitgemaakt. Volgende weer thuis tegen Philidor.

In deze stelling speelt wit Ke3 ipv h3 waardoor mijn stelling met zwart meteen naar +5 schiet. Op de damevleugel dreigt uiteindellijk met C-pion te promveren, wit moet die slaan en ik eet de pionnen of f en g op waardoor mijn tegenstander moet berusten in zijn verlies.

Fausto lijkt met wit makkelijke remise te kunnen houden en had ook een remise aanbod gehad, ik vroeg hem om 5 minuten te wachten maar hij speelde door en kon uiteindelijk de zwarte pionnen niet tegen houden.

René Weerts