We go to war (in Iceland)!

We go to war!” is wat Oddgeir Agúst Ottesen gaf als antwoord op de vraag wat de ambities waren tijdens de European Club Cup in North Macedonia 2021. Derk heeft hier en daar wat vriendjes zitten, die ik als Chinees uit praktische overwegingen kopiëer. Zo schaak ik via Derk al enige jaren voor NARVA in Berlijn. Derk was al van plan om in IJsland competitie te gaan spelen. Een paar jaar terug was Oddgeir nog voorzitter van de schaakclub Selfoss. Tijdens de pandemie was een fysiek bezoek nog lastig, dus was mijn eerste optreden een online clubkampioenschap snelschaken. Dat verliep zeker niet onverdienstelijk met een 11e plaats in een deelnemers veld met een aardig aantal titelhouders. De laatste ronde werd ik gestraft voor een laffe remise tegen een FM en viel zo net buiten de top-10. We go to war… ik had het toen al moeten weten.

Dit jaar was het echter zo ver: Derk had concrete plannen om naar IJsland te gaan en vroeg of ik er ook voor te porren was. Uiteraard was ik meteen enthousiast en de vlucht werd geboekt. Volgende stap voor mij was natuurlijk uitzoeken of er iets te eten was. IJsland is toch al niet de goedkoopste bestemming, dus dan maar meteen all the way! In juli werd een restaurant geboekt met een Michelin ster. Dat bleek een verstandige beslissing. Het aantal couverts van restaurant Dill is beperkt, zo wist ook de lokale bevolking te vertellen, dus je moet 2 maanden van te voren reserveren. Wat mij direct aansprak in de beschrijving van de keuken was met name: “…Due to the setup of our menu and all the work that goes into it, we are unable to accommodate vegans…”. En natuurlijk het gebruik van lokale producten. Het restaurant werd gereserveerd voor de aankomstdag van Derk, zodat we de resterende dagen met de schaakclub konden optrekken. Het diner was uiteraard een fijn proeverijtje van allerlei lokale producten begeleid met een heerlijk wijnarrangement. In de avond in het Vikingthema nog toepasselijk een van onze favoriete bordspelletjes Raiders of the North Sea gespeeld.

Waar ik mijn voorpret haal uit het doen van academisch onderzoek naar de betere eet- en drinkgelegenheden, heeft ook Derk zo zijn pretjes. Het leek hem leuk om te spelen in t-shirts van onze vereniging in IJsland met een vrije vertaling van onze achternamen. Charlesson was blijkbaar te saai, dus ik werd omgedoopt tot Norbert the Impaler vernoemd naar de Roemeense graaf Vlad Dracula die de hoofden van zijn tegenstander op een staak plaatste. Nou ja vooruit, “we go to war!”. In IJslands werd dit een t-shirt met: “Stjaksetjari” met rugnummer 1 als keeper/tegenhouder als verwijzing naar mijn speelstijl. Derk koos voor zichzelf een naam afgeleid van dekhengst (wat hij vermoedelijk leuker vond dan de IJslandse vertaling van dakenbouwer – þaksmiður). Omdat hij zichzelf als creatieve speler ziet koos hij voor rugnummer 10 in combinatie met zijn naam ”Stóðhestur”. Voor de shirts mag hij creativiteit in elk geval afvinken van mij. 

Als je vervoer en eten hebt geregeld kun je op zoek naar een onderkomen. Een Airbnb werd gevonden in de buurt van de schaakclub. Die heet voluit Knattspyrnufelag Reykjavikur. Je zou denken dat kan korter… nog korter… mand! Zodoende hebben ze besloten om de website www.kr.is te kiezen. KR is een club met meerdere sportafdelingen (deild). Met name de voetbalafdeling grossiert in IJslandse titels. KR werd in 1899 opgericht als Fótboltafélag Reykjavíkur en is daarmee de oudste van het land. Kort daarna werd de huidige naam aangenomen. KR werd 27 keer landskampioen. Ook de eerste beker van IJsland werd door KR binnen gehaald en de club was ook de eerste IJslandse club die Europees voetbal speelde, in 1964 tegen Liverpool FC (wat ook voor Liverpool de eerste Europese wedstrijd was). Maandag was er een snelschaaktoernooitje op hun clubavond waar ik 3e werd met 6 uit 9.

Oddgeir Ottesen is er naast speler ook jeugdtrainer, en een fantastische organisator. De hele dag is hij van alles aan het regelen voor topspelers en zorgt hij dat iedereen voorzien is van eten en drinken. Daarnaast speelt hij voor taxichauffeur, omdat hij nog nooit met de bus is geweest. Niks is teveel moeite voor zijn gasten. Als teamleider van Schaakhuis 1 kan ik dit natuurlijk erg waarderen. Dat hij zelf nog aan een paar mooie partijen toe komt is een wonder. In zijn laatste partij trok hij met goed rekenwerk zijn tegenstander door de gehaktmolen. We go to war! Absoluut een gouden vent om in je vereniging te hebben!

Oddgeir Ottesen (rechts), daarnaast GM Semyon Lomasov.

Oh ja, en hij was ook nog gastheer voor een GM: Semyon Lomasov. Semyon is de eerste bordspeler van het eerste team van KR. Een uiterst sympathieke kerel, zo bleek tijdens de etentjes met Oddgeir. Niet te beroerd om onze partijen te analyseren en een jeugdspelertje uit de Oekraine op de achterbank nog snel de schaaknotatie te leren in het Russisch. Wij gaven maar als tip mee om vooral de partijen in het Cyrillisch te noteren, wat voor zijn tegenstanders in elk geval de discussies over notatie wat lastiger zou maken. Die achterbank van Oddgeir heeft nog een nuttige functie gehad. De eerste tegenstander van Semyon bleek niet minder dan Ivan Cheparinov (2680) te zijn. Collega GM, maar wel met ruim 100 Elopunten meer op de teller. In elk geval een poging waard om op voor te bereiden. De trainer van Semyon deed dat dan maar digitaal en voor de wedstrijd volgde de prep op de achterbank. En niet zonder resultaat, want er kon een degelijke remise worden gemaakt die geheel volgens boekje verliep. Tijdens zijn trainingskampen voor schaken bleek Semyon naast voetbal ook tafeltennis leuk te vinden, zodat we na de laatste ronde van dit speelweekend nog ergens een balletje hebben geslagen. De Stiga Cybershape, met gifgroene Hellfire X van Sauer & Tröger is dus niet voor niets meegenomen.

GM Semyon Lomasov (rechts) spelend tegen GM Ivan Cheparinov (links)

Ik besloot op maandag reeds af te reizen naar IJsland om nog wat tijd te hebben voor wat sightseeing. Derk was er al eerder geweest met Mike en Tomas (Segerberg – speler van Schaakhuis 1 en NARVA uit Berlijn). Ik koos er daarom voor om een trip bij een touroperator te boeken met bezienswaardigheden waar Derk al was geweest, de Golden Circle tour. De minibus haalde mij bij uitzondering op bij mijn verblijfadres. Onze gids/chauffeur Axel vertelde tijdens het rijden een hoop interessante dingen over IJsland en de inwoners. Tijdens de tour kwamen we langs de tectonische plaat (Þingvellir National Park) die het Amerikaanse en het Europese continent scheidt, de Geysir, de Gulfoss waterval, de Kerid krater en tot slot 2 uur ontspannen in de Blue Lagoon. Ik kan Nicetravel dan ook van harte aanbevelen.

Þingvellir
Gullfoss waterval

Donderdag had ik nog een vrije dag te besteden met Derk. Ook hier mogen we Oddgeir weer enorm dankbaar zijn, aangezien hij op zijn werkdag nog zijn auto beschikbaar stelde en ook nog eens een lunch aanbood. We hebben een lavatunnel bezocht, het graf van Bobby Fischer in Selfoss, en de Seljalandsfoss waterval. Bij die waterval kun je via een klauterpad ook nog achterlangs lopen. In de ochtend zijn we nog in het nationale museum geweest om de tijd te vullen.

Seljalandsfoss

 ’s Avonds waren we net op tijd voor het welkomstdiner voor buitenlandse spelers.

Dan het schaken zelf. Derk en ik waren opgesteld in het B-team in de 3e klasse, met als enige doelstelling te moeten promoveren. Verder konden we zonder druk spelen. Oh ja, we go to war! No prisoners! Wisten zij veel dat ze Norbert Drawmanus hadden ingehuurd. Alter ego Norbert the Impaler moest in IJsland toch echter hoofden gaan verzamelen. Dat is voor ondergetekende even een kleine aanpassing, want zodra de “R” in de maand is kan er kwistig worden gestrooid met remises. En in de overige maanden ook. Grafisch ziet dat er zo uit.

Naast de druk van Oddgeir (we go to war!), het dragen van een t-shirt met een duidelijke opdracht in de naam, kwam ook de voorzitter van de schaakafdeling langs te partijen lopen om duidelijk te maken wat de intenties waren. Geukkig had ik de week ervoor mijn tegenstander in de KNSB nog weggecombineerd en zo het winnende punt gescoord. Ik had verder geen idee wat ik moest verwachten behalve dat Oddgeir nog de nuttige tip gaf wat tegenstanders in IJsland graag spelen op mijn repertoire. Op dinsdag en woensdag nog kort wat voorbereiding gedaan. En jawel hoor, ronde 1 kwam inderdaad een doorschuif op het bord tegen een tegenstander met 1800. Hij bleek na e5 wel zo’n beetje uit boek te zijn en blunderde op zet 10 echter al een vol stuk weg en vond het na 16 zetten wel genoeg geweest toen er nog een kwaliteit verloren ging. Ook Derk won, maar wel na de nodige moeite tegen een taaie jeugdspeler.

Ronde 2 kreeg ik weer een tegenstander met 1800. Ook hier kreeg ik weer een van mijn favoriete variantjes. In het middenspel dacht mijn tegenstander te moeten kiezen voor een slimme oplossing, die hem echter gewoon een pion kostte. Even later was het tijd om hem te slopen. In de diagram is het inmiddels al -3. Met 27…Pxf2 schoot de waardering echter naar -8. Na 27…Pxf2 28. Kxf2 Dd2+ wint zwart gewoon een kwaliteit. Een poging tot verdediging is 28.Pc4, echter dan heeft zwart 2 keuzes: het simpele 28… Pxh3+ 29.Kh2 Dd7 dame redden en stuk verdedigen en het mooiere 28…Dd5 29.Tf4 Pxh3+ 30.Kh2 Pxf4.

Mijn tegenstander besloot na de Kxf2 variant echter nog een tijdje door te spelen ondanks dat er vrij snel zowel dame als torenruil volgde waarbij een eindspel overbleef met een pluspion op beide vleugels. Pas na het gespeelde 50…f5+ zette hij de klok stil. Mijn beste partij van het reisje.

Ronde 3 kreeg ik eindelijk wit. En dan ook nog tegen een jeugdspeler. Dat moet te doen zijn zou je zeggen. De jeugdspeler bleek echter taai en ik liep in de opening al schade op. Het bleef echter bij -1 zodat ik nog even kon blijven staan. Verder in de partij miste hij echter een handig tussenzetje zodat de geplande pionwinst niet doorging en ik zelfs het initiatief kon overnemen. Per ongeluk speelde hij ook nog ergens een verdediging tegen een leuk matje dat ik had bedacht. 29.Td1 dreigt uiteraard 30.Txd3. Idee hier is dat 30…Pxe5 faalt op 31.Lxe5 Txe5 32.Pe7+ en torenverlies of mat na Txe7 33.Td8+ Te8 34.Txe8#. Helaas ging de variant niet door na het gespeelde Ld7. Uiteindelijk bleef een eindspel over met ongelijke lopers. Dat heb ik nog lang geprobeerd omdat ik een pluspion had, maar moest het toch remise geven nadat echt verder iedereen de speelzaal reeds had verlaten.

Ronde 4 moesten we tegen de “concurrent” op papier. Mijn tegenstander blunderde op zet 10 al een stuk weg en kon 20 zetten later opgeven nadat T+L vs T overbleef met nog wat pluspionnetjes voor mij. De tussenstand is duidelijk. KR ligt op schema voor promotie naar de 2e klasse. Met 3.5 uit 4 met 3x zwart is mijn score redelijk te noemen. Derk maakt 4 uit 4 op bord 6 maar heeft daar maar 1x echt voor moeten werken.

(L) Bord 1: Hrannar Baldursson

Link naar chess results

KR was tevreden met de resultaten en nodigde alle spelers uit voor een officiële receptie in de indrukwekkende trofeeënkamer. Naast de voorzitter van de schaakafdeling, Mr. Einar S. Einarsson, hield ook de voorzitter van de gehele vereniging een toespraak. Daarnaast mocht ook FM Soren Bech Hansen die al vele jaren is uitgekomen voor de vereniging een speld in ontvangst nemen als waardering. Alle buitenlandse gastspelers ontvingen tevens een boek met een persoonlijke boodschap van de voorzitter van de schaakafdeling. Uiteraard is dat The match of all time, geschreven door Gudmundur G. Thorarinsson – de toenmalige voorzitter van de IJslandse schaakbond. Bij de borrel was er een ruim aanbod in bieren en hapjes.

Het was weer een mooie schaaktrip dankzij Derk, Oddgeir, Semyon en de schaakclub KR. Ik kom graag nog eens terug, want het is een heel mooi land waar schaken echt leeft. We go to war!