KNSB Botwinnik 2 – Schaakhuis 2

Zaterdag 26 november moesten we naar Zoetermeer voor de derde ronde van de KNSB voor klasse 5G. Paul had de avond ervoor aangegeven dat hij niet speelde dus nam ik zijn plaats op het eerste bord over. Iedereen kwam op tijd aan op een uitgeweken speellocatie van Botwinnik . Ik had twee invalllers, Yvo en Willem en het debuut van Quinten Lee. Op papier was de tegenstander van ons te sterk, maar wie de geschiedenis van Schaakhuis kent weet dat wij altijd tegen de verwachting in goed presteren. Willem had op bord 3 al spoedig een remise, ik had mezelf op het 1e bord geofferd en bood ook remise aan, mijn tegenstander accepteerde dit.

In deze stelling van mij met wit speelde ik g5, enkele zetten later bood ik remise aan.

Rijnko stond op bord 2 maar liefst 3 pionnen voor dus dat was wel binnen. Ruud speelde tegen de oude rot Bob Ameling, boven de 80 inmiddels, en moest het onderspit delven, ik kon zijn partij niet naspelen omdat ik moeite had met zijn notatie. Na een slim kwaliteitsoffer kon Bod moeiteloos promoveren. Sai Wing had een mooie stelling maar tijdnood hij verzuimde om remise te maken en moest opgeven. Hierbij zijn ingekort commentaar: “Heel slecht afgewikkeld waardoor ik een geforceerde eeuwig schaak heb gemist. Op zet 17 heb ik remise aangeboden omdat René dat adviseerde want ik stond op 25 minuten over en nog tot zet 40 te gaan. Mijn tegenstander liep nog even alle borden langs en na 10 minuten speelde hij toch door. Verstandig! (Had ik ook gedaan als ik hem was) …… dacht ik al aan opgeven. Maar zolang ik niet mat ga, zal ik gewoon doorspelen en inderdaad kwam er een grote kans op remise. Zetvolgorde helaas omgedraaid anders was het een geforceerd eeuwig schaak. Jammer, daarna nog een duidelijke fout gemaakt met de laatste zet voor de tijdcontrole en dat maakte het wit wel erg makkelijk om duidelijk te winnen. Anders was Tcd3 nog een kans op een menselijke verdediging, maar de computer geeft hierna toch wit de meeste winstkansen.

Sai Wing sloeg de pion op b3 ipv op de dame te jagen.

Inmiddels bleek Quinten ook remise te hebben in een stelling waar hij twee pionnen achterstond. Bleek ook nog op zet 12 een schaakmat te hebben gemist. Prachtig resultaat voor een 1e competitiepartij van ene 14-jarige.

Wit Quinten | Zwart
1 d4 d5
2 Lf4 Pf6
3 Pf3 c6
4 e3 Db6
5 Dc1 Lf5
6 c4 e6
7 Pe5 Ph5
8 Ld3 Pxf4
9 Lxf5 Pxg2+
10 Kf1 Pxe3+
11 Dxe3 Dxb2
12 Dc3 Dxc3

Stelling Quinten Lee tegen Frank van Steenbrugge.

Zijn eigen commentaar: “Ik vond het algemeen in de opening niet zo mooi, want ik heb een paar pionnen voor het centrum gegeven, maar uiteindelijk gaf ik ook mijn verdediging weg en had ik een slechtere positie dan mijn tegenstander. Ik heb ook een mat gemist op zet 12, maar inplaats van dat heb ik Dames geruild wat eigelijk slecht voor mij was. Ik kon bij het eindspel een beetje prutselen waarbij ik uiteindelijk een remise aanbod gaf omdat er niet veel meer te doen was. Ik had uiteindelijk mazzel dat hij mijn aanbod accepteerde omdat ik bij de Annalise een mat vond voor mijn tegenstander.”

Inmiddels was ook Rijnko klaar met zijn partij, tegenstander stribbelde lang tegen voordat hij opgaf. Inmiddels had Yvo met zwart een betere stelling bereikt. Zijn commentaar: “Ik kreeg op bord acht een Engelse partij voor de kiezen. Ik koos ervoor me te verschansen en eens te kijken waar wit mee kwam. Lang ging het gelijk op. Op gegeven moment kwam mijn zwartveldige loper op B8 terecht en werd daarmee een sniper die later in het spel beslissend zou blijken. In het middenspel kreeg mijn tegenstander ingefluisterd dat hij remise moest aanbieden. Ik weigerde en voelde dat dit het moment was om fel ten strijde te trekken. Zie eerste foto. Ik speelde G5 om momentum te creëren op zijn koningsvleugel. Er volgende een zettendans waarin ik voelde dat de partij langzaam mijn kant op kantelde. Er volgde een onnauwkeurige zet van wit waarna het initiatief definitief bij mij kwam te liggen. Maar goed, zie maar eens een eindspel met ongelijke lopers in je voordeel te beslechten. Doordat hij aandacht moest geven aan een doorgebroken C-pion kreeg mijn loper vrij spel. Zie tweede foto. Terwijl zijn Botwinnik maten zich om ons bord verzamelden, pijnigde ik mijn opponent met … Lf2+. Een aantal zetten en twee onverdedigbare vrijpionnen later gaf mijn tegenstander op. Na afloop toastten we met een koude Hertog Jan.”

Inmiddels was Evert nog als laatste bezig op het moment dat de stand 3.5-3.5 was, even had ik nog hoop op een positief resultaat voor hem maar hij moest het punt delen.

Evert heeft met Wit geen winstkansen meer.

Met 4-4 hebben wij een goede prestatie geleverd, nu nog van DSC winnen op 17 december dan hebben we nog zelfs promotiekansen.