Schaakhuis 1 – Krimpen aan den ijssel

De eerste thuiswedstrijd van het Schaakhuis is geeindigd in een overwinning op het sterke Krimpen a/d Ijssel. De tegenstanders kwamen met 4 ervaren spelers op de eerste borden en 4 jeugdspelers op de onderste borden. Daar hadden we op papier een ratingoverwicht, maar met jeugdspelers weet je het nooit. Rijnko was waarnemend teamleider.

Van de partij van Marco heb ik niet veel gezien, maar het werd een vrij snelle remise.

Mike had zich voorbereid en kreeg een prettige stelling tegen kopman Harold van Dijk. Deze sloeg in op f7 en hield een loper in een vervelende penning. Uiteindelijk werd dit een kruispenning, waarna Mike verloor.

Frank besloot tot remise in een gelijke stelling. Beide spelers hebben ergens een klein plusje gehad, maar remise was deze partij een terecht resultaat.

Rachid had veel actieve stukken, maakte een mooie paardmanouvre en versloeg knap de sterke jeugdtrainer Dolf Meijer. Na materiaalwinst koos hij voor een praktische afwikkeling met dameruil waarbij de tegenstander wel een kwaliteit kon terugwinnen, maar een kansloos eindspel zou overhouden.

Jean had een stelling met tegengestelde rochades en bijbehorende aanvallen. De koning van zijn tegenstander had echter minder bescherming. Toen Jean zijn betere stelling kon houden kreeg zijn tegenstander nog 1 kans, maar die zag hij niet. Vervolgens offerde Jean een kwaliteit en de problemen werden te groot voor de zwarte koning met ondekbaar mat.

Gerard was weer als een vos aan het spelen en offerde een kwaliteit voor een pion. Op het moment dat hij de kans had om voor zetherhaling te gaan bedacht hij een plan en koos ervoor om door te spelen. De witte koning van zijn tegenstander werd vastgezet waarna via diverse dreigingen de kwaliteit werd teruggewonnen met een betere stelling. Toen vervolgens ook nog een vrijpion een loper won was het een overwinning in plaats van een half punt.

Tjomme verloor een pion, probeerde nog te vechten, maar zijn tegenstander speelde het eindspel met T+P secuur uit.

Hans was als laatste bezig en maakte het nog spannend in een stelling met D+P tegen D+L. De loper van de tegenstander was echter verschrikkelijk slecht, dus die probeerde te vluchten naar eeuwig schaak. We hadden nog een half punt nodig, dus op zich was dat niet eens erg geweest. In wederzijdse tijdnood won Hans de loper en kon vervolgens dames ruilen. Zo werd het 5-3.

Norbert Harmanus

verslag Krimpen: link

schaakhuis-krimpen

3F-R2

Leave a Reply