Tweede ronde: het echte leven

‘Moeilijk, niet gemakkelijk’, dat zou een journalist na de tweede ronde in het Schaakhuis 1650-open hebben kunnen optekenen. De tweede ronde was vol strijd: de deelnemers maken het elkaar niet gemakkelijk! De wedstrijdleiding heeft echter ook een uitdaging: het echte leven legt nu en dan beperkingen op. Zo kon afgelopen woensdag de partij tussen Nader en Alexander niet gespeeld worden, omdat het café was gereserveerd voor een training. Zij krijgen voorlopig een bye en zullen de partij een later moment inhalen. Een reglementair punt was er voor Han tegen Marcel: Marcel werkt heel hard en had hierom dit keer geen fut meer om te schaken. De wedstrijdleiding moest hier streng zijn: wie op een andere dag wil spelen, moet dat ruim van tevoren aangeven.

Er zijn deze week vier partijen gespeeld. Han en Alexander haalden hun partij uit ronde 1 in, en staan nu met een remise op het scorebord. Al na vijf zetten blunderde Han een pion weg. In een poging tot damage control ruilde hij weldra dames en enkele stukken. Toen Alexander een sterk wit paard op c6 (ondersteund door pion b5) toeliet, werd het een lastig eindspel: het beest hield de zwarte torens in bedwang. Alexander activeerde zijn loper… en werd toen verrast door een tijdelijk kwaloffer, waarna Han een sterke b-pion kreeg. Die had hem de winst kunnen opleveren, maar het werd slechts een kwal. In het eindspel was de witte toren sterker dan zwarts paard, maar wit speelde op increment. Beter een half ei dan een lege dop, besloten beiden toen.

Fong Li blijft verrassen, ditmaal ging Evert eraan onderdoor. Na een rustige damepionopening – zie de analyses op de inmiddels bekende Lichess-studiepagina – gaf Fong Li een stuk weg, maar ze hield enige kansen dankzij een sterk pionnencentrum en tegengestelde rokades. Toen Evert dameruil vermeed, wist Fong Li een gat bij wits koning te maken. Evert offerde zijn extra stuk terug, maar dit versterkte de zwarte aanval juist. Een penning en een vork beslisten weldra de partij, en daarmee is Fong Li na twee rondes de enige met een 100% score.

‘Noobslayer’ Scot en Thu maakten er een complexe partij van. Scot verminkte zwarts pionstructuur, ten koste van het loperpaar. Thu had wel een mooi centrum, maar speelde dit vervolgens op de verkeerde manier op, zodat wit twee mooie voorposten voor zijn stukken kreeg. Scot offerde, van groot inzicht getuigend, een kwaliteit om absolute controle over deze velden te krijgen. De zwarte torens kwamen er niet aan te pas. Wit had tegen het einde kansrijk kunnen breken, maar onder druk van de klok kwam een zetherhaling op het bord.

Kanako zorgde samen met Wendel voor het klapstuk van de ronde, nadat vorige week in haar partij tegen Thu al alles was gebeurd wat God verboden heeft. Kanako is inmiddels haar eigen concurrent voor de spektakelprijs (want die is er, eveneens als een prijs voor de beste technische partij). De partij ontvlamde toen Wendel na een rustige damepionopening met zwart de stelling opende om zijn stukken ruimte te geven. Kanako stond toen goed ontwikkeld en dacht te kunnen toeslaan… met een offer van twee stukken om toren plus twee pionnen te winnen: op zich al geen grootse ruil, maar haar koning stond bovendien nog in het midden. Een behoudend mens zou trachten te rokeren, zo niet Kanako: die ging op Wendels koning af! Dit bleef het verhaal van de partij: Wendel, die geconcentreerd speelde, had op meerdere momenten winnend kunnen counteren, maar bleef te veel reageren op wits aanvalsdrang. Uiteindelijk vond Kanako een mooie matcombinatie.

Het ‘echte leven’ gaat de derde ronde vertraging opleveren: Fong Li is ziekjes, Evert op vakantie. Dankzij tijdelijke byes kan weliswaar de indeling voor ronde 4 gemaakt worden, maar bij dezen een oproep aan alle spelers om – indien van toepassing – zo spoedig mogelijk hun partij in te halen. Een complete stand is immers goed voor de spanning in het toernooi!