Schaakhuis 1 – LSG 3 2.5-5.5

Schaakhuis 1 opende zaterdag 28 september het KNSB seizoen tegen LSG 3.  Waar we vorig seizoen favoriet waren met een gemiddelde rating van 2022 vs 1951 en met 5-3 wonnen, maakten nu de gasten uit Leiden hun ratingvoordeel van 60 punten per bord waar. Het werd 2.5-5.5 voor de bezoekers. Hier en daar waren er wel kansen op meer, maar de Leidenaren bleken slagvaardiger.

De voorbereiding verliep wellicht niet optimaal, maar uiteindelijk hadden we toch 8 spelers, inclusief onze Zweedse Berliner. In semi-chronologische volgorde: Marco was als eerste klaar. Hij had 2 dikke verbonden pluspionnen, maar miste mat in 1. Zelf speelde ik (met kleine letters – anders raken de Leidenaren in de war…) op bord 1 tegen de sterke van Dorp. In het middenspel besloot ik tot een kwaliteitsoffer voor 2 pionnen, waar Tf5 zonder offer een gezonde pion had opgeleverd. Helaas liet ik ergens een schijnoffer toe, waarna het voordeel omsloeg en van Dorp mij geen kans meer gaf. Het exacte verloop van de andere borden weet ik niet zeker, maar Harold kwam in een dichtgeschoven stelling remise overeen. Tomas miste in het middenspel kansen en hield het toreneindspel remise tegen Hubert. Tjomme bracht als enige een vol punt binnen door Linda klop te geven. Gerard gaf in tijdnood helaas een stuk weg tegen Gevers (2 gevers aan 1 bord?!). Mike verloor het lastige eindspel van Straver. Nederlands kampioen knuffelschaak Derk ging vanaf de opening voor ongelijke materiaalverhouding en knokte zich naar remise tegen dammer, en oud-tafeltennisser Kuipers.

Na het diner bij ons favoriete Chinese restaurant in de Wagenstraat, volgde de leerzame analysesessie met IM Jop Delemarre. Het lopereindspel van Mike was nog wel een kluif, maar er werd wel een verdediging gevonden. Ronde 2 is de verre uitwedstrijd tegen stadsgenoot DD.  Ook dan zal Jop zorgen voor een analysesessie na afloop!

Links: verslag LSG | stand klasse 3E