Chess train – verslag dag 1: koš!

Derk haalde mij een paar maanden terug over om mee te doen met het Chess Train toernooi in Tsjechië. Vervolgens sloten ook Mike, Gerard, Petra en Bram aan. Het idee is dat je iedere dag een paar potjes rapid in de trein schaakt, en vervolgens iedere dag een andere plaats bezoekt. Voor dit jaar is de route: Praag – Karlovy Vary (Carlsbad) – Český Krumlov – Brno – Trenčín – Praag.

Op donderdag vertrokken we naar Praag, aangezien er vrijdag reeds om 08:00 verzameld moest worden op het treinstation. We hadden nog mooi de tijd voor siteseeing, een hapje eten, en een paar potjes Codenames met wat lokale bieren erbij. De ontvangst op vrijdagochtend was in een mooie, oude hal op het centraal station van Praag. Hier stond een prima ontbijtbuffet klaar, gevolgd door tergend lange verhalen van diverse hoogwaardigheidsbekleders. Mand! (in Tsjechisch: Koš!).

Ronde 1: Derk mocht het toernooi starten op bord 1 tegen de als eerste geplaatste GM Michael Prusikin (2518). De materiaalverhouding bleef lang gelijk, maar Derk verloor helaas het toreneindspel.
Bram mocht tegen Ed van de Gevel (1876) en zat al snel aan het bier met een overwinning.
Voordeel van de hogere borden is dat die vlakbij de restaurantiewagen zitten.
Mike won volgens verwachting van  Adrian Unterluggauer (1738).
Petra had al een tijdlang geen wedstrijden geschaakt en was daarom wel blij met haar overwinning op Jaromir Volv (1000).
Gerard won van Shole Mohammadi (1152) en Norbert won van de sympathieke Edward Alfonso uit Chicago (1000).

Ronde 2: weer snelle overwinning van Bram tegen Stephane Vuiton (1982).  Gerard boekte een plusremise tegen Oleg Maximov (2189), en ook Norbert hield een sterke speler op remise: Sebastian Finsterwalder (2163). Mike ging in een mooie partij dwars door Werner Zielinski-Backens (1951). Petra verloor helaas van Manfred Herbold (2053) en Derk won van Vera Zacharova (1554). De sfeer was goed bij de Schaakhuizers, dus de restauratiewagen had een mooie omzet in halve liters Pilsener Urquell.

De lunch in de trein was eenvoudig, maar smakelijk en na wat gezamenlijk analysewerk arriveerden we in Karlovy Vary. Deze plaats staat bij schakers ook wel bekend onder de naam Carlsbad waarnaar een bekende pionnenstructuur is vernoemd. Aangezien het ook een spa- en kuuroord is kozen Derk, Petra en Norbert voor een lokaal plonsje ter ontspanning. Het diner bij de Italiaan was prima.

Link naar toernooipagina: hier