Chess Train – Dag 2

Onze modelburger Derk

Allereerst toch gewoon hulde voor Derk! Niet alleen voor het ronselen van 5 vriendjes die met hem op pad willen om te schaken en bier te drinken, maar ook voor het regelen van heuze Schaakhuis kledij. Je hebt meteen een gespreksonderwerp met je tegenstander en het ontmoeten van nieuwe mensen van overal is wat het toernooi zo leuk maakt.

Waar toeristen zijn kunnen shirtjes worden verkocht! Derk legt uit waarom je nou zo’n Schaakhuis shirt moet hebben.

Helaas kon niet met iedereen overleg worden gevoerd over het ontworpen logo, maar de belangrijkste mensen hebben in elk geval wel inspraak gehad. In de appgroep volgde een unaniem (dat is wat anders dan umami, maar ook lekker) akkoord. Daarnaast ook dank aan onze leverancier Sodapop die er alles aan heeft gedaan om op de dag vóór vertrek nog alles te kunnen leveren!

Sodapop, voor clubkleding gewoon top!

Schaakhuis heeft in elk geval al 2x aan het topbord gezeten. Nu mocht Mike het opnemen tegen de GM Michael Prusikin. Die bleek helaas te sterk. Bram trof de Fransman Gregory Lux (2075). In een goede stelling liet Bram iets te veel toe en moest berusten in remise door eeuwig schaak. Ik mocht zelf ronde 3 aantreden tegen FM Lumir Mrazek (2315). Hij haalde me snel uit mijn boek met een scherpe variant die wel wat thuisstudie waard is. Voor zijn pionoffer kreeg hij een makkelijk speelbare stelling als compensatie en won in de koningsaanval. Bram mag het in ronde 5 tegen hem opnemen. Gerard stond in stelling minder tegen Carla Bruinenberg (2015), maar had wel compi op de klok en won op tijd.  Petra verloor na een goede partij van Tomas Bajcar (1948) en had dus wat pech met de loting. Derk had zijn handen vol aan Peter Penullar (1000) die zich zonder rating had ingeschreven maar toch echt wel een potje kan schaken. Niettemin had Derk zijn tegenstander positioneel overspeeld. Helaas wikkelde Derk niet handig af, waarna een remise eindspel overbleef.

Mike en GM Prusikin pluggen elkaar nog even voor de partij.

Ronde 4 verloor Gerard van NR Anilkumar (2306). Bram speelde een knotsgekke partij tegen Manfred Herbold (2053). In alle complexiteit rommelde Bram een vrijpion richting overkant, waarop de tegenstander beteuterd opgaf. Mike kwam vandaag niet tot scoren, na verlies tegen Ferenc Toth (1950). Norbert kreeg de vorige tegenstander van Derk, de Philippijn Peter Penullar (1000). In de Blackmar-Diemer werd de pion geconsumeerd en de lichte stukken geruild. Wit miste een tactisch kansje op de gelijkmaker, en kwam er te laat achter dat de pionnenrace verloren zou gaan omdat Norbert met schaak zou promoveren. Petra speelde tegen Carla (2015) en verloor helaas.

Bram met Franse tegenstander Greg aan de lunch.

De potjes Dominion in de trein werden gewonnen door expert Mike, en de Grote Mazzelaar. Rond vier uur arriveerden we in het pittoreske plaatsje Cesky Krumlov, dat van de Unesco een stempeltje mag dragen. Nu was het kasteeltje ook echt niet onaardig, zodat zelfs GM de klim naar boven waagde.

Gerard is ook best oud en uniek, maar is nog niet door de checklist van Unesco heen.

Zo’n uitzicht is best een paar foto’s waard, maar uiteindelijk moest er gewoon worden gegeten en gedronken. Dit bleek ook uit de conversatie tussen Norbert en Bram. Norbert’s “Ik wil best even aan het water zitten” werd meteen gecorrigeerd door Bram: “Ik zit liever aan het bier!”.

Zit Bram toch niet aan het bier, maar achter de camera.