Chess Train: “Alles hat ein Ende, nur die Wurst hat zwei!”

“Alles hat ein Ende nur die Wurst hat zwei
jawoll mein Schatz es ist vorbei
doch du musst nicht traurig sein
du bist ja nicht lang allein denn
alles hat ein Ende nur die Wurst hat zwei
mein Schatz es ist vorbei”

Beter kun je het Chess Train toernooi niet samenvatten. Het was een supergoed georganiseerd toernooi, leuke mensen ontmoet, veel gelachen, wat gegeten en gedronken en hier en daar een potje geschaakt. Complimenten en dank aan Pavel Matocha van de Prague Chess Society!

De 3e toernooidag verliep qua scores niet zo goed voor Schaakhuis. Bram kwam op bord 3 niet verder dan remise tegen Zdenek Kavan (2128). Gerard verloor van Alex Palanker (2103). Mike verloor van Ondrej Kraus (1904). Norbert verloor van Ed van de Gevel (1876). Petra verloor van Gergory Lux (2075).

Petra vs Gregory Lux

Derk speelde remise tegen Monique van de Griendt (2022). 1 uit 6, geen mooie score.

Derk Dekker – Monique vd Griendt

Ronde 9 noteerde Bram weer een halfje, tegen Matias Jolowicz (2201). Gerard verloor van Michal Spacek (2012).  Norbert ontsnapte tegen Derk met remise. Mike won van Tal Wood (1531) en Petra verloor van Klaus Neulentner (1738).

Tussenstand na ronde 9 bij aankomst in Trencin.
Bram 6.5/9
Mike 5
Gerard, Norbert, Derk 4.5
Petra 3.5

Trencin

Nadat we van Brno niet veel hadden gezien, was het prettig om vroeg in Trencin te arriveren. Trencin heeft een heel mooi pleintje met een prima ijssalon. Op dat zelfde pleintje stond een brouwerij met terrasje. De bierplankjes waren superhandig, maar Gerard niet. Dus zodra het bier uit de plankjes ging en naast het schaakbord stond flikkerde onze onhandige GM de boel over tafel. In de kracht van herhaling zit ook humor, dus ik hoef verder niets uit te leggen hierover.

GM in de denktank: welk biertje zal ik nu eens omgooien?

We hebben ons vermaakt met een paar potjes hands & brains, met af en toe een verdwaalde toernooideelnemer als toeschouwer. Het fijne van een brouwerij is dat bij drinken eten hoort, en dat was hier prima op orde!
De toernooiorganisatie had preventief Gerard in een ander hotel ingedeeld zodat de anderen nog Exclusive konden overnachten met een jacuzzi in iedere kamer.  We hebben dus heerlijk geslapen zonder dat we onder het bier werden gegooid.

‘s ochtends had Derk de mantra “ijssalon, ijssalon, ijssalon” in zijn hoofd afgedraaid en vroeg toestemming om al wat eerder richting station te mogen. ijssalon was open, ijsverkoop nog niet, dus onze modelburger moest zich behelpen met koffie en een taartje. Vervolgens stapten we in de trein voor de slotetappe naar Praag.

Dag 5 had Bram nog kansen, dus besloot hij de IM Ladislav Langner (2388) hard van het bord te schoppen en kwam zo op gelijke hoogte met 7.5 punt uit 10. Mike pakte een punt tegen de gezellige Engelsman Justin Hadi (1978).

Death stare: Norbert vs Joshua Powell

Norbert ging door de stelling van Joshua Powell (1900) heen, door eerst een pion te pakken waarna de stelling instortte. Dit koste ook nog een stuk via een penning. Derk won als enige niet. Hij verloor van een onhandige GM (1975). Petra won van Susanne Peschke (1000).

De slotronde was GM Michael Prusikin al kampioen met 2 punten voor op de rest. Niettemin moest Bram vol aan de bank, en na hard werken in het toreneindspel was de remise verdiend! IM geplet, GM Prusikin remise, geen default score voor de gemiddelde Schaakhuizer…

Bram moet werken voor remise tegen GM Michael Prusikin

Mike had er ook nog zin in en won van Thomas Fischer (2004). Gerard Milort maakte knap remise tegen Jakub Marak (1511), die op jonge leeftijd dus al zijn eerste GM norm pakt in een toernooitje in de trein. Norbert geloofde het al snel in een mainline en bood Patrik Priser (1885): “Liberté, Egalité y Fraternité”, wat door de Fransman graag werd geaccepteerd. Waarom uren spelen voor remise als het ook onder de 10 zetten kan. Derk pakte een punt tegen de Duitser Friedrich Guenther Klas (1620). Die probeerde nog wat grapjes met Norbert, maar leerde al snel wat een boomerang is. Petra verloor haar laatste ronde helaas tegen Adrian Unterluggauer.

Dan de eindstand (84 deelnemers):
1. GM Michael Prusikin 10/11
4. Bram 8/11 (gedeeld 2e)
18. Mike 7/11
21.Norbert 6/11
25. Gerard 6/11
41. Derk 5.5/11
64. Petra 4.5/11

totale einduitslag

2019 winner: GM Michael Prusikin with 10/11!

GM Michael Prusikin was niet alleen sympathiek naar alle tegenstanders, maar kwam zelf met bord en stukken naar de Schaakhuizers toe voor een paar potjes bughouse onder het genot van een wijntje.

Als verrassing hadden wij voor hem een 1e editie, premium Schaakhuis shirt. Dat was uiteraard waar het hem allemaal om te doen was dit toernooi, zodat hij besloot zich aan te melden als lid. Welkom!

Team Schaakhuis

Na de prijsuitreiking in de ontvangsthal in Praag, hebben we de spullen in het hotel gegooid. Tijdens het lopen naar het restaurant verstapte Petra zich, waarna Derk ijs haalde. Niet van dat lekkere ijs uit Trencin, maar toch. Eten was weer bij een brouwerij, want daar heb je zekerheid en bier. De begeleiding op de accordeon zorgde echter wel voor tweespalt in de groep. Mike en Norbert waren wel klaar met de klereherrie en gingen terug naar het hotel. Derk, Gerard en Petra maakten de avond nog af in een karaokebar.

It isn’t over until the model civilian sings!

Zo kwam er een einde aan een gezellige Chess Train reis. Nur die Wurst beim Frühstuck hat zwei…