Ronde 6: N00b 1 bereikt kookpunt

De voorlaatste ronde van ons onvolprezen 1650-toernooi is gespeeld, evenals het staartje van ronde 5. Om daarmee te beginnen: Wendel en Alexander waren allebei op zoek naar hun eerste overwinning. Alexanders stijl is om zijn tegenstander wat naar voren te lokken en dan positioneel te counteren met zijn gefianchetteerde dameloper. Wendel laat zich echter niet provoceren tot vroege aanval en zet zijn partijen vaak op als damepionspelen, zo ook dit keer. Het kwam tot actie toen Wendel zijn paard op de voorpost e5 zette; Alexander ruilde af, ging pion e5 belagen en wist die uit het centrum te lokken. Daarna kon zwart rustig uitbreiden, want Wendels lopers – hier moet hij aan werken – waren volledig passief. Het slot kwam plotseling toen Alexander een toren cadeau kreeg.

In de andere inhaalpartij speelden Nadèr en Han in de kleine uurtjes. Gezien de finish – ook hier werd zomaar een toren cadeau gedaan – zou je bijna denken dat een zware werkweek niet de ideale voorbereiding is voor goed schaak. Onterecht, want Han speelde ruim twintig zetten zo sterk als Bobby tegen een anti-Siciliaan. Zwart won een pion en al zijn stukken vonden goede velden. Maar Nadèrs stijl is als een boxer die een aantal rondes blijft ‘hangen’, om daarna toe te slaan. Het werd scherp, heel scherp, dus Han vereenvoudigde met wat ruil en bovendien nog een pionwinst. Pure daadkracht met slechts één nadeel: de pionwinst was torenverlies. Voor de symmetrie moest er toen nog een toren worden gedoneerd. Han toonde zich hier, zoals altijd, gul. Omdat de werkweek toch zwaar drukt, was dit zijn laatste partij. Dit betekende tegelijk de eerste uitslag van ronde 6, en daarmee Wendels eerste volle punt.

Eveneens snel klaar was de partij van koploper Evert. Tegenstander Alexander kreeg al na enkele zetten een pion cadeau, maar gaf even later een paard terug. Hij gaf meteen op, terwijl er nog wel wat spel over was. Dit was Alex’ laatste actie in het toernooi, want in de laatste ronde is hij verhinderd. Niettemin kan de titel van remisekoning hem niet meer ontgaan! Evert was er natuurlijk content mee: met 5 punten staat hij ongedeeld eerste.

Marcel zette een slotoffensief in door met zwart heel scherp te openen tegen Scot. Hij stond goed ontwikkeld en opende terecht het centrum. Maar toen schaakte hij even achteruit en werd zijn koning gedeplaceerd. Scot deed toen verrassend ook een stapje terug en verloor tijd met zijn dame, zodat Marcel, die intussen een pion had gesnaaid, kon stabiliseren. Hiervoor was het wel nodig dat hij dames ruilde. In plaats daarvan ging hij met zijn paard op avontuur, wat hem een kwaliteit opleverde. Nou ja, en zijn dame kostte. Mooie valstrik van Scot, die daarmee op 3,5 komt en nog kans houdt op de derde plaats.

Thu en Nadèr speelden een bijzondere partij. Beiden hadden met subtiliteiten een openingsvoordeeltje kunnen pakken, maar het spel draait om grotere dingen: Thu won met een schaakje een vol stuk. Hij had bovendien het loperpaar, geen zwaktes, en zwarts loper deed niets. Maar toen begon Nadèr heel goed te schaken: eerst moedigde hij wit aan om lang te rokeren, op de vleugel waar de zwarte loper iets kon betekenen. Daarna verhinderde hij dameruil, rokeerde zelf kort, en bereidde een pionnenstorm voor. Thu offerde een kwal terug, en blokkeerde bovendien zwarts aanval. Na enkele zetten had hij een koningsaanval voorbereid, en haalde zijn dame weg uit de verdediging. Van +8 was het toen direct -8, want Nadèr won een stuk en kreeg een mataanval. Daarmee kwam hij op 4 punten, en heeft hij goede papieren voor een prijs.

De langverwachte partij tussen Kanako en Fong Li stelde niet teleur. Kanako had gestudeerd op het Engels en kreeg een goede stelling vanuit de opening, met het loperpaar en meer ruimte op de damevleugel. Ze speelde blokkeerde de breekzet van zwarts f-pion en speelde later in het middenspel zwarts e-pion weg. Maar Fong Li ruilde heel slim de witveldige lopers, waardoor haar extra paard een prachtige post vond, onaantastbaar voor de zwartveldige loper. Langzaam kwam de tijdnoodfase naderbij. Wit zette haar torens te passief neer op de koningsvleugel, terwijl zwart een pion won aan de andere kant en een vrijpion kreeg. Een technische winst lag in het verschiet, totdat wit in tijdnood haar dame weggaf. Zo kwam Fong Li op 4,5 punt. In de laatste ronde kan zij Evert dus nog voorbij voor de eindzege.

Het belooft een geweldige slotronde te worden: klassementsleider Evert speelt tegen Marcel, die nog altijd nummer 1 op rating is en bovendien wit heeft. Fong Li heeft wit tegen Scot in een direct duel om een prijs. Nadèr hanteert zwart tegen Kanako en heeft bij winst ook prijs; theoretisch kan dat zelfs de (gedeelde) eerste plek zijn! Mocht Nadèr echter een steekje laten vallen, dan kan Thu bij winst met zwart op Wendel ook nog op het podium komen. Kortom: N00b 1 heeft zijn kookpunt bereikt! Komt dat zien op 22 en 23 oktober, en bij de prijsuitreiking op 29 oktober, waar we al het mooie en spectaculaire gedenken met borrel en sushi!