Belgische taferelen op Gerards verjaarsblitz

Na de geslaagde PR-trip in Tsjechië, die ons een GM, een Brabo en bovenal veel (toekomstige) gezelligheid opleverde, heeft de lange arm van het Schaakhuis nu België be-grepen. Op 25 oktober verwelkomden wij Daniël en Tim van Thinkers Publishing en dat ging in stijl: met een Bourgondisch avondje. Dankzij een magnumfles uitstekende Rioja – die Hans uitgebreid had voorgeproefd 😉 – klonken wij op onze huisbelg Gerard, die zijn 59e verjaardag vierde met een snelschaaktoernooi. Dat was, met dank aan onze Belgische vrienden, sterk bezet en royaal gesponsord: een groot succes!

Thinkers Publishing is een jonge uitgeverij met fraaie en kwalitatief uitstekende boeken.  Nu het Schaakhuis opstoomt in de vaart der volkeren, tegen het getij van verwaterende ledenbestanden invaart en daarbij de wind in de zeilen lijkt te hebben – de oude Romeinen wisten al het belang van beeldspraak in een feestrede – biedt de ondersteuning van Thinkers voor onze activiteiten een unieke kans om deze van nog meer luister te voorzien. Komt dus allen op 9 november naar ons maandelijkse blitztoernooi!

Er werd gedronken, gegeten (wie had toch dat uitstekende gebak meegebracht?), gelachen, gemoedelijk geklaagd over de gotspe van covers, gememoreerd aan vroegâh (Daniël en Hans gaan zeker dertig jaar terug!) en … geschaakt. Twaalf deelnemers werden ‘geconcentreerd’ in twee dubbelrondige zeskampen. Onder het bekend autoritatieve bevel van Han boden hijzelf, David, Kubra, Fong Li en Evert dapper weerstand aan onze gast Tim Kruze (1779).  Deze maakte op zijn beurt beleefd gehakt van hen. Na zijn verpletterende score van 9,5 uit 10 volgde David met 6,5 op de tweede plek, hetgeen goed bleek voor een mooi boek – net als voor iedere andere deelnemer. David kreeg nog een extra boek, om zich helemaal te buiten te kunnen aan zijn immer intellectuele lusten.

In de poule des doods – gemiddelde rating 2090 – strooide Gerard met GM-normen en ging schrijver dezes halverwege aan de leiding. Edoch: toen deed Tjomme bij wijze van afscheidsgeschenk – hij ging de babysitter ontzetten en werd opgevolgd door Derk – mij een ei cadeau. Mike, die een perfecte tweede turnus speelde, maakte er een uitsmijter van. Daniëls imposante openingseruditie bedong nog een half ei, dus kwam Mike langszij. Het leverde hem een mooi extra boek op. De totale eindstand, met enigszins globale TPR’s (toegevoegd voor de lijstjesmensen!), was als volgt:

Rangschikking Score Rating TPR
1. Mike 8 uit 10 2151 2320
2. Melchior 7,5 uit 10 2152 2280
3. Tjomme/Derk 5,5 uit 10 2020 2146
4. Daniël 4 uit 10 2172 1996
5. Hans 3,5 uit 10 2013 1988
6. Gerard 1,5 uit 10 2043 1822

 

Dank bovenal aan Gerard, Han, Dan en Tim, en tot de volgende!