Finish N00b 1: Evert en Nadèr bovenaan

De zevende en laatste ronde van ons N00b-toernooi is gespeeld. Evert en Nadèr zijn samen op 5 uit 7 geëindigd, op een halfje gevolgd door Fong Li, Scot en Thu. Omdat Evert bij iedere denkbare tiebreak de betere score had, is hij de winnaar! De totale eindstand:

Gezien de stand na ronde zes kreeg het toernooi dus de verwachte winnaar. Toch werd het in de slotronde nog spannend. Marcel, die tijdens het toernooi een zwaar programma had, ging er nog eens goed voor zitten en wist met zijn kenmerkende positionele stijl Evert klem te zetten. Niettemin had Evert kort voor het einde een winnende truuk! Hij zag het niet en blunderde in plaats daarvan een stuk weg, dus besloot Marcel zijn moeizame toernooi toch met een positieve ervaring. Voor Evert was het de bevestiging van een patroon: hij heeft stabiel gespeeld, maar kan nog aan tactische kracht winnen, zeker op de spannende momenten.

Kanako en Nadèr finishten eveneens in de lijn van hun eerdere partijen. Kanako zet haar partijen goed op, maar maakt daarna positionele blunders waardoor de harmonie uit haar stelling verdwijnt. Vervolgens gaat er tactisch ook nog wel wat mis, met name in tijdnood. Tegen een scherpe speler kan dit afgestraft worden, en zo ging het: Nadèr weerlegde een foutief stukoffer, voerde al zijn eigen troepen aan, en zette op de hem kenmerkende wijze mooi mat. Het leverde hem een tpr van bijna 500 punten boven ratingverwachting op, maar intimi weten al langer dat hij scherper en sterker is geworden!

Fong Li, die met een tpr van 400 punten boven haar rating ook fantastisch presteerde, had bij winst nog eerste kunnen worden. Scot wenste echter niet mee te werken en greep met zwart in een Caro-Kann al vroeg het strategische initiatief. Hij brak wits centrum af en de witte koning stond ook niet veilig; Fong Li’s openingskennis mag dus nog verbeteren. Taaiheid heeft ze echter al ruimschoots! Gaandeweg wist ze af te ruilen naar een gelijkwaardig eindspel. In tijdnood ging dat uiteindelijk verkeerd – Scot is altijd tricky! – maar Fong Li heeft zeker laten zien dat ze kan schaken: een aanwinst voor het Schaakhuis!

Tot slot kwam ook Thu op 4,5 uit 7 – en daarmee de gedeeld derde prijs – door een reglementaire overwinning op Wendel. Dat was misschien niet hoe Thu zijn toernooi wilde eindigen, maar op de slotavond op 29 oktober zou hij een positieve hoofdrol spelen. Voorzien van heerlijke sushi, vers gemaakt door Kanako en Boy, bepaalden de aanwezige deelnemers samen naar wie de prijs voor de schoonste/spectaculairste partij ging: de ‘shortlist’ (een democratische selectie uit de dertig partijen in onze database op lichess) bestond uit de partijen Thu – Kanako en Thu – Nadèr. Het werd nog een echt schaakavondje, want met name de capriolen uit de eerstgenoemde partij maakten allerlei vragen los bij de deelnemers. Hopelijk gaan zij hiermee door in de toekomst, want vragen stellen – en die vervolgens analytisch beantwoorden – is de basis van beter worden. Scot deed dit volgens jurylid David met verve en kreeg hierom een extra prijs, een mooi boek van Thinkers Publishing, evenals Kanako voor haar knotsgekke pot.

En daarmee kwam er een eind aan N00b 1. Zoals het een debuut betaamt, ging niet niet vlekkeloos – bij het vervolg, dat we nu in alle rust gaan plannen, zullen we zeker dingen willen verbeteren – maar uiteindelijk was het gezellig en geslaagd. Met dank aan wedstrijdleider David, pr(opaganda)-machine Boy, en natuurlijk alle deelnemers!