Fong Li/Han kampioen Hands & Brains

Zaterdag 16 oktober werd weer een fraaie Schaakhuis-dag. Allereerst was daar het traditionele buitenschaak, dit keer op Plaats onder toeziend oog van Johan de Witt: diverse foto’s daarvan staan op de open Facebookpagina. Daarna was het weer tijd om lekker te gaan eten: Soeboer en Fat Kee zullen wel blij met ons zijn want ook nu werd daar voor flink wat euro’s aan eten gehaald. Het was allemaal weer erg lekker, er was zowaar nog wat over zodat diverse mensen de volgende dag niet hoefden te koken.


Na het eten, de afwas en wat andere voorbereidingen was het tijd voor de hoofdact van deze avond, het eerste officieuze Schaakhuis Hands&Brains kampioenschap! Hands&Brains wordt gespeeld met teams van twee personen waarbij de ene speler (Brains) zegt met welk stuk er gespeeld moet worden (paard, loper, pion etc.) en de andere speler (Hands) de zet doet. Overleggen tijdens de partij is niet toegestaan, een restrictie waar menig Schaakhuizer over het algemeen nogal wat moeite mee heeft…


Twee teams hadden zich van tevoren aangemeld (team Mike/Evert en team Fong Li/Han), twee teams werden min of meer ter plekke gevormd (team Yvo/Cosmo (vader en zoon) en team Bob/Daniël). Vier teams dus, nog geen overweldigend aantal maar na de positieve ervaringen van deze avond zullen dat er volgende keer ongetwijfeld meer zijn.
Er werd een dubbelrondige competitie gespeeld waarbij ieder team twee keer tegen elk ander team speelde, één keer met wit en één keer met zwart. Wisselen van de Hands en de Brains tijdens het toernooi was toegestaan, iets waar alleen team Bob/Daniël geen gebruik van maakte: Bob was de hele avond de Brains, Daniël de Hands.
Team Mike/Evert was gezien hun ELO-rating op papier favoriet maar rating zegt (ook) bij Hands&Brains niet alles. Je moet elkaar ook een beetje aanvoelen en het is wel handig als je een klein beetje weet hoe de ander speelt. Je kan als Brains prachtige dingen zien en geniale zetten in gedachten hebben maar als de Hands niet weet wat je bedoelt en wat je van plan bent schiet dat niet zoveel op. Ik zou haast durven zeggen dat het niveauverschil tussen beide spelers niet al te groot moet zijn maar daar zijn ongetwijfeld uitzonderingen op, zoals met alles in het leven. Team Fong Li/Han was in dit opzicht een perfect team: qua rating allebei ongeveer even sterk en na honderden 1+1 en 3+2 potjes weten we ongeveer wel hoe de ander speelt.


Fong Li en Han gingen dan ook voortvarend van start met een overwinning op Yvo/Cosmo waarna in ronde 2 ook de favorieten Mike en Evert vakkundig van het bord werden geveegd. De moderne verdediging van Evert met 1. … – g6 zag er solide uit maar Fong Li en Han wisten daar wel raad mee. Een overwinning op Bob/Daniël zorgde er vervolgens voor dat Fong Li en Han halverwege met een perfecte score aan kop gingen. Bob en Daniël waren nog niet helemaal op elkaar ingespeeld, Bob had in het begin wat moeite met het onderscheiden van toren en dame terwijl Daniël nog even moest wennen aan het spelen met de klok en af en toe geen idee had wat Bob van plan was: ach, alle begin is moeilijk, een volgende keer zal het zeker beter gaan.

Na een korte break zetten de vier koppels zich achter de borden voor de tweede helft. Fong Li en Han gingen door waarmee ze voor de pauze waren gestopt: winnen want ook in de 4e ronde waren ze onstuitbaar en brachten Yvo en Cosmo opnieuw een nederlaag toe. Hoewel Bob steeds beter werd in het onderscheiden van de stukken en Daniël steeds vaker op het juiste moment de klok indrukte moesten ze in de 4e ronde toch hun meerderen erkennen in Mike en Evert. Die hadden nog steeds een puntje achterstand en waren in de 5e ronde uiteraard gebrand op revanche tegen de koplopers. Dat lukte in een ik zou haast zeggen typische Mike-partij: met wit als Hands ging hij er dwars doorheen, lang rokeren en alle stukken gericht op de zwarte koning. Ik kon daar als Hands weinig of niets tegenover stellen, zelfs niet met een briljante aangever als Fong Li.


Dat betekende dat twee teams na 5 ronden aan de leiding gingen met 4 punten: Mike/Evert en Fong Li/Han. Mike en Evert mochten tegen Yvo en Cosmo terwijl Bob en Daniël gingen proberen minimaal een half punt te scoren tegen Fong Li en Han. Laatstgenoemden wilden daar echter niet aan meewerken en zetten hun laatste partij in winst om, de vermoeidheid begon enigszins toe te slaan bij Bob en Daniël terwijl Fong Li en Han het deden voorkomen alsof ze net begonnen waren en er nog wel 6 ronden tegenaan konden.
‘Alles’ (dat wil zeggen de verdeling van de plekken 1 en 2) hing nu af van de strijd tussen Mike/Evert en Yvo/Cosmo. Dat werd een hartverscheurend duel waarin Evert als Hands niet helemaal kon doorgronden wat er allemaal in de Brains van Mike omging. Het kostte hem teveel tijd de boel bij elkaar te houden, de vlag viel en Yvo en Cosmo boekten hun derde zege van de avond en wezen tegelijkertijd hun tegenstanders terug naar de tweede plek. Hetgeen automatisch inhield dat team Fong Li/Han zich Hands&Brains kampioen van Schaakhuis mag noemen: staat niet slecht op je CV!


Na dit officiële gedeelte was het tijd voor andersoortig schaak: blitz, rapid en ook het edele doorgeefschaak werden tot diep in de nacht beoefend. Bij het doorgeefschaak bleken de teams Fong Li/Cosmo en Kanako/Han zeer aan elkaar gewaagd. Vrijwel elke match eindigde in 1-1 zodat de ‘beslissende’ match keer op keer werd uitgesteld (ook een smoes om gewoon door te kunnen blijven spelen…). Kanako probeerde deze avond diverse varianten uit van de zogenoemde ‘rijtjes-tactiek’ hetgeen kortgezegd inhoudt dat je rokeert en in de drie rijen voor de koning drie pionnen en drie stukken neerzet zodat je een haast onneembare vesting opbouwt. Van belang is hier de volgorde (pionnen, pionnen, stukken of pionnen, stukken, pionnen) en welke stukken (paarden of lopers: torens en dames heb je nodig voor de aanval). We zijn er nog niet helemaal uit maar een opstelling met pionnen, lopers en pionnen lijkt het meest effectief, verder onderzoek moet uitwijzen of dit inderdaad zo is. Een andere variant, die nog veel meer onderzoek vereist, gaat ervan uit dat rokeren niet verplicht is. Je laat de koning dus gewoon in het centrum staan, omringd door pionnen en stukken en gaat op de flanken aanvallen. Nog genoeg werk aan de winkel dus, de ultieme doorgeefschaakpartij is nog niet gespeeld!


Opnieuw een zeer geslaagde avond in ons Schaakcafé waar de zaterdagavonden uitermate geschikt lijken voor het organiseren van kleine en grotere evenmenten!

Han Nicolaas