HSB – Schaakhuis 1 speelt gelijk tegen Rijswijk 2

Met goede verwachtingen begonnen wij onze eerste HSB wedstrijd na een lange onderbreking van de HSB competitie.

Rijnko won snel zijn partij door een fatale vergissing van zijn tegenstander en kon hierdoor zonder een stuk of pion geslagen te hebben, de opgave van zijn tegenstander in ontvangst nemen na slechts 13 zetten en drie kwartier nadat we gestart waren.

Mike had zijn tegenstander van begin tot eind flink onder druk staan. Met twee sterke lopers gericht op de koning kon zwart alleen nog zo goed mogelijk verdedigen, maar op het eind moest zijn tegenstander toch opgeven door verlies van materiaal.

Harold had voordeel, maar liet zijn kansen liggen waardoor de rollen in korte tijd omgedraaid werden. Zijn tegenstander bood remise aan in een voor hem gewonnen stelling, waarvan Harold gretig gebruik maakte om de eerste remise van de avond op het scorebord te zetten.

Norbert kon de stelling niet meer houden toen zijn tegenstander het initiatief nam met een kwaliteitsoffer. Een succesvolle aanval later, moest Norbert zich gewonnen geven.

David kwam goed uit de opening en hij had een scherpe koningsaanval opgezet waarmee hij zijn tegenstander verschalkte.

Paul bouwde met zwart een goede Siciliaanse verdediging op, maar kon niet verhinderen dat hij een lange tijd tegen 1 pion minder aankeek, maar met ongelijke lopers was het zeker nog te houden. Ook door zijn standvastige verdediging werd een pion weer teruggenomen maar het noodlot sloeg toe, toen Paul zijn loper vergat te verdedigen.

Sai Wing speelde een degelijke Franse afruilvariant maar zijn tegenstander kon voldoende kansen en gevaar stichten waardoor er een pionneneindspel ontstond. Er waren voor beide kanten evenveel kansen en gemiste winsten. Beide spelers berustten uiteindelijk hun partij in een remise.

Toen was het spannend of Rijswijk op gelijke hoogte zou komen met de tussenstand van 4-3. Mildo was de laaste die nog bezig was. In het toreneindspel had zijn tegenstander een pion meer, maar Mildo stond op het punt de stand gelijk te trekken door gevaar te stichten met een vrijpion. Onder tijdsdruk maakte hij een verkeerde beslissing en door het nauwkeurige spel van zijn tegenstander, kon hij zijn tegenstander niet veel later feliciteren met de winst.

Rijswijk verraste ons met twee invallers en onverwachte resultaten, en daardoor hebben zij meer dan verdiend de eindscore knap op 4-4 gekregen.

Schaakhuis 1RatingRijswijk 2Ratingronde 1
Harmanus, N.C. (Norbert)1928Hulshof, J.P. (Hans)18330 – 1
Hoogland, M. (Mike)2170Stap van der, H.F.A. (Harry)17641 – 0
Metselaar, H. (Harold)1944Oortmarssen van, H. (Hans)1795½ – ½
Jonkman, D. (David)1950Strien van, B. (Bart)16521 – 0
Baas, R. (Rijnko)1834Dop van, E.R. (Erik)16081 – 0
Staden van, M. (Mildo)1869Peursen van, T.W. (Timo)14480 – 1
Regeer, P.A. (Paul)1793Kersten, A.P.H.M. (Aloys)00 – 1
Wu, S.W. (Sai Wing)1635Peursen van, D.L. (Davo)0½ – ½
Gemiddelde Rating:1890Gemiddelde Rating:16834-4