Schaakhuis 1 kampioen in HSB klasse 1A

Op maandag kregen wij Promotie 2 op bezoek en het was voor ons de laatste wedstrijd in de groep. Twee weken voor deze belangrijke wedstrijd was iedereen beschikbaar en konden wij rekenen op de sterkste opstelling tot nog toe, maar kort voor het weekend moesten we deze verwachting toch iets bijstellen toen Mike en Hans zich moesten ziekmelden. Gelukkig konden wij rekenen op onze trouwe leden en zo was het team weer compleet.

De missie was duidelijk. Er moest gewonnen worden om direct kampioen te worden zonder afhankelijk te zijn van de uitslagen in de laatste speelronde van de concurrenten.

Bord 1

Bram had weinig bedenktijd gebruikt. Het tijdsverschil liep op tot meer dan 1 uur, maar tot aan de cruciale stelling was eigenlijk nog niet veel aan de hand. Door een foute verdedigende loperzet kon het paard op a6 van Bram korte metten maken in het witte kamp.

Bord 2

David had vanaf de opening niet erg gemakkelijk. Door de stevige opbouwende verdediging van zwart had David niet direct een antwoord en doordat David’s aanval niet van de grond kwam, was het nog door tijdsnood en een paar onnauwkeurige zetten de tegenaanval niet meer af te slaan.

Bord 3

Jan werd door zijn tegenstander vastgezet in de normale ontwikkeling en zodoende werd hij haast overlopen door alle activiteit die de vijandige stukken hadden. Toch wonder boven wonder kwam Jan eronder uit en kon hij zijn benarde positie omzetten in een royale voorsprong en daarmee had Jan een ogenschijnlijk verloren partij toch weten te winnen.

Bord 4

Harold kwam voordelig uit de opening en creëerde een blijvende zwakte in de pionnenstructuur van zijn tegenstander, maar dit kon niet gelijk omgezet worden in blijvend voordeel. In een evenwichtig toreneindspel speelde Harold te fel door voor winst. Hierdoor nam hij de nodige risico’s en dat kwam duur te staan. Zijn tegenstander kon knap oprukken en de winst van de partij claimen.

Bord 5

Rijnko speelde net als Bram supersnel. Zijn tegenstander speelde op een gegeven moment de laatste 20 zetten onder 1 minuut bedenktijd. Hoewel het erop leek dat Rijnko aan de winnende hand was, werd het uiteindelijk remise omdat er niet genoeg openingen waren om het KL-KL eindspel te forceren.

Bord 6

Mildo zette een mooie partij neer. Hij heeft zijn voordeel uit de opening niet meer weggegeven en de directe aanval op de koning van zijn tegenstander was dan ook geforceerd, maar Mildo koos voor de langere route met dezelfde uitkomst. En zo konden wij weer een punt bijschrijven op het scorebord.

Bord 7

Han kwam niet lekker uit de opening. Al gauw was er een vervelende isolatiepion achtergebleven in de verdediging. Zijn tegenstander profiteerde hier duidelijk van en kon met een gerichte aanval Han’s verdediging verder onder druk zetten. De verdediging begaf het en moest Han zijn koning omleggen.

Bord 8

Paul bouwde rustig een aanval op en verzwakte de koningsstelling van zijn tegenstander. Voor Paul kwam het zeer voordelig te staan maar moest erg oppassen voor de verdedigers van de vijandige koning. Paul behield de twee paarden met zijn dame op het bord. Zo zegevierde hij toen de verdediging van zijn tegenstander het begaf.

Leave a Reply