KNSB Schaakhuis 2 – Botwinnik 2

In een speellokaal dat nog niet helemaal af is maar wel steeds meer vorm begint te krijgen troffen we de voorbereidingen voor een goede wedstrijd. Ik had een vriend ingeschakeld om als wedstrijdleider te fungeren zodat ik me volledig op mijn partij kon richten. Een gesprongen theeglas zorgde even voor wat consternatie maar dat werd snel opgelost. Om zeker te zijn dat we niet zouden degraderen moesten we weer een keer winnen. Met David en Rijnko in de gelederen mocht dat geen groot probleem zijn. Helaas liep het anders, Fausto blunderde maar Christiaan trok de stand weer gelijk. Vanaf toen ging het snel verkeerd. David en Rijnko verloren beiden wat ik totaal niet verwacht had, ook Evert moest het hoofd buigen. Per, Sai Wing en ik speelden remise. Onze tegenstanders speelden ontzettend sterk ze hadden in de vorige ronde ook van de koploper gewonnen.
Zelf stond ik op een gegeven moment -10 maar wist toch remise te houden.
Zwart pent mijn loper (diagram 1) maar ik speel Pd4 pion slaat paard ik neem terug met mijn pion en mijn tegenstander slaat met de toren mijn loper, Ik win daarna de zwarte loper met schaak.

Diagram 1


Ik dreig nu met een mat aanval (diagram 2) maar nadat mijn tegenstander met de toren schaak geeft kan ik de koning met Kg2 uit de penning halen, zwart speelt dame e7 en na de dameruil is het uiteindelijk remise.

Diagram 2


Ondanks ons verlies blijven we waarschijnlijk 6e in de groep dus voor degradatie hoeven we niet bang te zijn.

Uitslag