KNSB De Amstel 1 – Schaakhuis 5-3

Na wat perikelen hadden we dan toch een volwaardig team, dank aan Scott Leite en Tjomme Klomp om op het eind ons team compleet te maken.

Zelf was ik hier in gedachten verzonken en dacht dat het allemaal wel lekker liep. Mijn tegenstander speelde echter 2 venijnige zetten vandaag die ik had gemist en een nul viel mij ten deel.

Na 5 zetten ging ik al 40minuten in de denktank, 6. … Lf5 lijkt de aangewezen zet, maar ik kwam er niet uit hoe het stond na 7. Db3 Pc6 8. cxd5 Pc5 9. Dc4 b5 10. Df4 Dxd5 11. DxLf4 Td8. Gelukkig zegt mijn boek dat het een onzinnige variant is en het van heel andere dingen moet komen in deze stelling. Uiteraard speelde ik toch Lf5 en mijn tegenstander deed na 2min e3!
Tijd kwijt en nog steeds een stelling om niet over naar huis te schrijven

Op een gegeven moment kwam echter de volgende stelling op het bord

Pionnetje minder, mooi paard, mindere pionnenstructuur wit, ik geloofde er wel in, na Ld5! Ziet de wereld er ineens heel anders uit en mijn tegenstander won terecht een goede partij.

Norbert had op bord 1 wit gepakt en koos voor een voorzichtige aanpak, waarna het resultaat logischerwijs Norbert zijn meest favoriete resultaat was.

Scot had een interessante stelling, waarin hij hier tot Dd3 besloot, waarna zwart met het venijnige e4 voor wat problemen zorgde, Scot besloot de dames erop te houden en dat kwam hem en zijn koning duur te staan.

Harold had een prettige stelling met zwart, maar het was prettig bleef prettig en daarmee ook remise.

Bij Mildo stond het hele bord op een gegeven moment in vuur en vlam en ik gaf weinig voor zijn overlevingskansen, maar op een kritiek moment besloot Mildo of zijn tegenstander tot iets briljants, waarna Mildo met ferme hand de stelling naar zicht toetrok.

Tjomme had een hele interessante partij waarbij hij op het cruciale moment echter wat miste, waarna hij gewoon mat werd gezet!

Zo stonden we 4-3 achter, met Jan en Thomas nog bezig.

Jan had een stuk meer, maar het is nog een lastige technische klus, zwart ruilde handig wat pionnen en wikkelde professioneel af naar een eindspel L+h voor wit, zo bleven de matchputen in uithoorn.

Thomas deed nog verwoede pogingen op het etentje uit te stellen (en gelijk heeft hij)

Na lang manouvreren had Thomas deze stelling op het bord, goed mogelijk gewonnen, maar nog steeds niet helemaal duidelijk, na Th1?? wel! Remise en zo verloren we 5-3!

Gelukkig konden we met een 5tal nog lekker uit eten in Uithoorn en gaan we volgende keer eens kijken of we DD dan maar kunnen verslaan!