Icelandic Chess League october 2023

Nadat ik in 2022 samen met Derk heb deelgenomen aan de schaakcompetitie in IJsland wilde ik dit jaar uiteraard terug. Derk was deze keer verhinderd, maar Bram had wel interesse. En met zijn speelsterkte van 2200 mocht hij meteen in team A spelen.

De heenreis naar IJsland verliep soepel. Op aankomstdag werden we al ontvangen door Oddgeir en naar het wekelijkse snelschaaktoernooitje van de club gebracht. Bram werd 1e en ik 3e.

De eerste dagen werden zoals gebruikelijk besteed aan het bewonderen van het mooie land. Tip: dat kun je het beste doen met Nicetravel. Goed georganiseerde trips, met voldoende tijd op iedere stop om rond te kijken. Daarnaast maken de chauffeurs ook een paar bonusstops op interessante plaatsen. Ze doen er gewoon alles aan om een perfecte trip te maken, en ik kan ze dan ook van harte aanbevelen. Dinsdag had ik de Golden Circle tour weer gepland, met als eerste stop Thingvellir. Historisch was dit de plek waar vanaf 930 de IJslandse volksvergadering (Alding) plaatsvond. Geologisch kun je hier de scheiding tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische contintentale platen zien.

Tweede stop is de Gullfoss waterval, die zijn naam (vertaald: gouden waterval) te danken heeft aan regenbogen die te zien zijn als de zon erop schijnt.

De welbekende geisers hebben hun naam te danken aan Geysir, die zelf niet meer aktief is. Strokkur ligt er naast en is nog wel aktief. Iedere paar minuten spuit deze geiser nog tot 30 meter. Na het bezoeken van Kerid, een inactieve vulkanische krater (nu een meer) wordt de tour afgesloten met een tijdje relaxen in de Blue Lagoon, een geothermisch bad.

Na al deze inspanningen hadden we wel een goede maaltijd verdiend. Ik had daarom gereserveerd bij restaurant Tapas Barinn. Met Oddgeir erbij hadden we het Icelandic Gourmet Feast. Heerlijke ijslandse producten in 7 kleine gerechtjes.

Woensdag hebben we een dagtocht gedaan naar watervallen, Black Beach en een gletsjerhike. Seljalandsfoss is een mooie waterval waar je achter het water langs kunt, om vervolgens een nat pak te halen. Op loopafstand ligt Gljúfrabúi. Die had ik vorige keer met Derk gemist omdat we niet door het water zijn doorgelopen.

Op de route ligt ook Skógafoss die 60 meter hoog is. Hoogtepunt was de gletsjerhike op de Sólheimajökull. Onder leiding van onze gids was de hike prima te doen.

Woensdagavond arriveerde ook de kopman van het A-team: GM Semyon Lomasov. Die was nog niet bekend met Duck Chess, maar leerde snel! Iedere zet moet de eend naar een ander veld. Je mag niet over/door de eend zetten. O.a. GM Hikaru Nakamura speelt het wel eens op zijn streams.
Op onderstaande foto won ik nog een toren met Dxb2 en duck b1.

Hier blunderde ik met Lc4 en duck b6. Er volgde Dxa2 duck b3 en weg dame. (Lc4 en duck b3 had wel gekund…)

Donderdag was het dan de eerste speeldag voor Bram en Semyon in de premier league. Beiden startten goed met een remise tegen een GM. Bram had lang winstkansen, maar koos in een ongebalanceerd eindspel voor remise tegen Sondergaard Thybo (2539). Het team verloor helaas 6-2 tegen het sterke Fjölnis dat na het eerste weekend de ranglijst aanvoert.

Vrijdagochtend gingen we nog even naar Fly over Iceland. Een soort videoervaring waarbij je in vliegtuig/helicopter over mooie plaatsen in IJsland vliegt.

Vrijdag ging Bram in ronde 2 door met weer een remise tegen een GM. Semyon versloeg collega GM Dziuba waardoor een mooi gelijkspel werd behaald als team tegen het sterke Viningaklúbburinn met 7 titelhouders in de opstelling. De GM’s hadden het maar zwaar tegen het onbekende openingsrepertoire van Bram. Ik zelf begon met een degelijke remise tegen een tegenstander met 2010. Dat was ook het enige halfje dat het B-team liet liggen (5.5-0.5 overwinning op Austurlands).

Zaterdag speelde het eerste van KR weer gelijk. Dit keer tegen Vestmannaeyja. Daar was wellicht op meer gehoopt. Zowel Semyon als Bram kwamen tot remise. Ik zat in team 2 te ploeteren tegen een goed spelende jeugdspeler en kwam niet verder dan remise. De rest van mijn team knoeide geen punten en zo stond er weer een 5.5-0.5 op het scorebord. Zaterdagmiddag was er een extra speelronde. Op bord 8 verloor ik van een sterke FM met een rating van 2227, helaas een maatje te groot. Na afloop complimenteerde ik hem nog met zijn mooie slotzet. mijn eigen team won met 4 invallers nipt met 3.5-2.5. Semyon won in team 1 wel. Bram verloor van een GM door een incorrecte zetvolgorde.

Op zondag stond nog 1 ronde gepland. Ik kwam in een veelbelovende stelling weer niet verder dan remise. Ons B-team verloor met 4-2 tegen de nieuwe koploper. Bram boekt een lekkere overwinning tegen een tegenstander met 2199. Op onderste foto zei Bram nog: wacht even met naar huis rijden. Ik ben over 5 min klaar. Semyon remise tegen een collega GM, en team A won 2.5-5.5.

Het IJslands is hier en daar wat lastig leesbaar, en ook vertalingen komen soms grappig uit. Bram trekt wel de aandacht. Onderstaande tekst liet zich vertalen tot:

Despite making his third draw in as many chess games, Bram Van Den Berg has attracted a lot of attention for his energetic beginner chess.

He offered a “Wing-gambit” in Sicilian defense this time, 1.e4 c5 2.b4 . His opponent Þorsteinn Þorsteinsson is not known for rocking the boat and offered a draw in the 15th game.

Team A staat er goed voor (alleen nr.6 degradeert) voor handhaving. Bram doet het goed met een TPR van 2355 met 3 GM’s als tegenstander. Zijn shirt King Kóngur verwijst deels naar zijn Tilburgse schaakclub SG King, evenals rugnummer 13. Zijn enige overwinning boekte hij met dit shirt aan. Tip voor volgende keer.

Semyon doet het ook prima met +2 en ook Andrey speelt en scoort goed (+1 en TPR 2334).

Team B ligt ook nog op koers voor promotie (nr.1 en 2), maar zal de volgende wedstrijden in maart wel moeten winnen. Hopelijk is Derk er dan ook weer bij. Zelf ben ik niet tevreden over mijn prestaties, maar daar kan ik maar 1 schuldige voor aanwijzen.

Wederom dank aan schaakclub KR (Knattspyrnufélag Reykjavíkur) en met name Oddgeir (voor alle organisatie), Örn (voor dagelijks vervoer naar de speelzaal), en Gudmundur (die ons om 05:00 ‘s ochtends naar het vliegveld bracht – 45 min rijden).