Schaakhuis 1 – Philidor 2: 5-3

Na een lange strijd won het eerste KNSB team van Philidor 2. De teamleider van Philidor schrijft nog dat hij zich geen succes tegen Schaakhuis kan herinneren. [link] In 2019 werd het nog 4-4. Daarna werden de wedstrijden inderdaad door Schaakhuis gewonnen.

De wedstrijd begon vreemd. Hans verscheen niet achter het bord, en zo stonden we na een uur met 0-1 achter. Dat is jammer, want Hans scoort de laatste jaren goed in de externe. Gelukkig kregen onze 2 aanvallers Derk en Gerard wat ze wilden, en scoorden beiden in een mooie partij een punt. [2-1] Vervolgens scoorde Murdoch remise in een gelijke stelling. [2.5-1.5] Daarna duurde het even voor de volgende score, maar Marco speelde al een tijdje met een stuk meer en initiatief. Het punt kwam dan ook zonder problemen binnen. [3.5-1.5] Nog langer duurde het bij de laatste 3 partijen. Mike had een pion gewonnen en actievere stukken, bij Harold stond er nog een stelling met beide een toren, 3 lichte stukken en wat pionnen. Jan had een dubbel-toreneindspel. Zijn tegenstandster kwam binnen op de onderste rij, en Jan gaf op na een matdreiging. [3.5-2.5]. Harold was de enige met winstkansen in het eindspel, maar kwam toch remise overeen [4-3]. Daarmee leken we ook te gaan winnen, want Mike had inmiddels een vrijpion gemaakt, en via een tactiek kon een paard worden afgeruild, waarna het eventuele tegenspel weg was. [5-3].

Zo staat ons team in het linkerrijtje met 2x een 5-3 overwinning. Een goed begin!

Na het eten ging een enkeling nog naar het maandelijkse snelschaken in het Schaakhuis.

verslag Philidor 2